Jos Nijman
- zondag 10 mei 2020
Afgelopen zondag 26/4 waren de omstandigheden wederom schitterend om de duiven af te richten, ik hoefde maar in de lucht te turen en zag dat er ook volop gebruik van werd gemaakt. Zelf trap ik nog steeds op de rem maar voor hoelang nog……….
Je leest weinig problemen m.b.t. de jonge duiven, klaarblijkelijk blijven ze gezonder en worden er ook weinig duifjes verspeeld. Schonere lucht, minder vliegtuigen in de lucht, geen overtrekkende of dwalende vluchtduiven of heeft iedereen meer aandacht voor zijn jonge duiven?
Zelf heb ik bij mijn jonge duiven ook geen gezondheid problemen, al heb ik er deze week nog wel 4 op ‘bouw’ verwijderd. Vanaf het hok nog niets kwijt, één jong heb ik in Uitgeest moeten ophalen maar die was als jongste even te vroeg, met de groep, opgeklapt maar vliegt inmiddels alweer 14 dagen rond huis.
In het filmpje wat ik het vorige Blog plaatste werd onderzocht waarom duiven hun hok terug kunnen vinden. Iedereen kan na het zien van het filmpje zijn conclusies trekken. Je kunt proberen het magnetisme te verstoren, het zicht minder te maken, de ‘landmark ’s wijzigen maar de duiven komen uiteindelijk toch thuis. Verstopt koppie/neus (geen reukvermogen) leidt tot grote verliezen en dwaaltochten. Ik denk dat een oude duif nog wel thuiskomt maar niet voor de prijzen meedoet, een jonge duif is KANSLOOS. Het mysterie hoe het komt dat duiven thuiskomen is nog steeds niet duidelijk, waarom ze zeker NIET of hele grote moeilijkheden hebben om thuis te geraken is wel duidelijk!
Hok 2 van de jonge duiven, begint langzaam vol te lopen. In dit hok worden de aangekochte, samenkweek en ‘bijzondere duifjes’ geplaatst maar het mes blijft scherp.
In Duitsland en Frankrijk is de duivensport uit zijn ‘lockdown’ gekomen, in België mag men inmiddels zijn eigen duiven gaan africhten (liefst in de ochtend en hooguit 25 km). In Frankrijk mag men vanaf 11 mei africhten en vanaf 16 mei vluchten organiseren. In Duitsland zijn ze in een aantal deelstaten ook van start gegaan. Alles datums overgoten met de nodige mitsen en maren, maar er gloort hoop aan de horizon. In Nederland en in mijn eigen omgeving merk ik toch wel wrevel en tweespalt. Gezondheid is het belangrijkste, dat staat niet ter discussie maar in de nieuwe 1.5 meter maatschappij is er echt plek voor de duivensport.
Duiven (Corona) nieuws uit Nederland
In de NIEUWSBRIEF OP DE HOOGTE konden wij vrijdag 1 mei lezen dat wij individueel duiven mogen africhten. (opmerking; was niet verboden maar werd tot nu toe geadviseerd NIET te doen)
De versie van vandaag van het protocol is ondertussen besproken met het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en we verwachten in de loop van volgende week een definitieve reactie. Het is niet zo dat we vanuit het Ministerie van LNV een toestemming kunnen krijgen, dit loopt via de Veiligheidsregio's. Een afgestemd protocol door het Ministerie helpt ons bij het verkrijgen van een landelijke toestemming om weer vluchten te mogen organiseren.
Voor het welzijn van de duiven is het belangrijk dat ze niet alleen rond hun eigen hok kunnen vliegen, maar dat er ook mogelijkheden zijn om te trainen. Immers, postduiven danken hun bestaan aan de duivensport en het is daarom ook nodig, zeker ook voor jonge duiven, om vroeg genoeg te kunnen vliegen in grotere groepen zodat ze kunnen ontwikkelen tot volwaardige postduiven.
Uit het overleg komt nu alvast naar voren dat het opleren of zelf africhten van duiven door individuele liefhebbers wel weer mogelijk is. Dit alles wel binnen de nu geldende regels. Dat betekent thuisblijven als u of uw huisgenoten ziek zijn, ga niet te ver van huis en houd 1,5 meter afstand. Ook is belangrijk u te realiseren dat u niet met meerdere mensen op pad kunt en dat uw gedrag bepaalt hoe er tegen de duivensport wordt aangekeken als u besluit op te leren.
Mijn jonge duiven vliegen lekker rond, na wat selectiewerk zijn er nog 46 over. Aan het slenteren heb ik inmiddels een einde gemaakt na 75-90 minuten vliegen haal ik ze binnen. Volgende week ga ik beginnen met africhten, gewoon een paar keer op 5 km, wennen aan de mand, de stress, het rijden en het oriënteren. Best bizar, jonge duiven africhten terwijl je oude duiven de mand nog niet hebben gezien!! Ben ik vroeg? Nee, ik ben op tijd, de mannen met echte winterjongen zitten al op 25 tot 60 km! Je kunt het maar gedaan hebben….
Het is essentieel de jonge duiven af te richten maar ook om er op tijd mee te beginnen. Je moet er toch niet aandenken dat je dit jaar niet met je jonge duiven kunt spelen. Ik heb vernomen dat in mijn eigen club “de koppen” bij elkaar zijn gestoken en het protocol besproken en op maat voor onze club is gemaakt (ziet er prima uit!), ook vernam ik dat de afdeling een nieuw ophaalschema heeft gemaakt. P.V. Heemskerk hoeft hierdoor niet vroeger te beginnen met inkorven want wij worden als laatste opgehaald door de wagen van kring 1. (Na 22.00 uur) hebben wij alle tijd de duiven in te korven, ik hoorde al enthousiaste berichten uit kring 1 dat de duiven van Heemskerk e.o. bij hen in de wagen komen. Ik kreeg het nieuwe ophaalschema onder ogen (4 wagens) en de nieuwe regels van het vervoer, incluis hoe de manden te labelen. Achter de schermen wordt druk gewerkt.
Nu maar hopen dat het NPO bestuur, gaat doorpakken want na het ministerie wacht nog de veiligheidsregio’s. Er hoeft maar één instantie even niet bij de wekker te zijn en je bent weer een week op achter. Daar weten wij in Heemskerk alles van want waar in Nederland afgelopen woensdag de jongste jeugd weer mocht trainen (voetbal), was het in Heemskerk niet toegestaan. Reden laat zich raden…
Ik heb er vertrouwen in dat wij voor 10 mei wat positievere berichten krijgen en ga mijn oude maar ook mijn jonge duiven africhten……………………