Jos Nijman
- vrijdag 13 maart 2020
Afgelopen week grotendeels in Fins Lapland doorgebracht. Heeft niets van doen met duiven (sport) maar puur voor het natuurschoon werd Finland bezocht. Het ultieme doel was om het poollicht of te wel het "Aurora Borealis" te kunnen waarnemen. Verder prachtige wandelingen kunnen maken maar wanneer je er dan toch bent, kun je een tour met de sledehond en nog wat andere activiteiten niet links laten liggen. Ja, het is er fris en soms aardig koud maar daar hebben ze over nagedacht want je krijgt de beschikking over een ‘overlevingspak’ met bij behoren. Om nu te zeggen dat het flatteus staat? maar warm zijn de pakken wel!
Nu de duiven..
De duiven maken het goed, bijna alle koppels liggen met 2 jongen slechts bij een enkeling ligt 1 jong in de schotel. Ook bij de kweekduiven liggen de nodige jongen dus ik kan goed selecteren om een 40/45 tal jongen aan te houden om mee te sporten, meer dan genoeg want ik wil er niet meer in dat hok hebben. Uiteraard komen er nog een paar ronden van diverse kweekduiven, vooral uit de duiven die de laatste 2 jaar zijn aangeschaft. Deze jongen gaan in een apart hok en worden o.a. op de natour stevig aan de tand gevoeld. Ik ben ontzettend nieuwsgierig wat deze duiven gaan brengen. De ouders komen of uit echte prestatie duiven of hebben zelf zeer goed gevlogen. Ik sprak er laatst met iemand over en wij noemden het genen stapelen maar dan niet achter in de stamboom maar zoveel mogelijk direct aan de kinderen gelinkt. Wie weet ontdekken wij een goede vererver en kunnen wij volgend jaar al wat jaarlingen inzetten. Zo proberen Peter en ik toch weer een stapje te maken. Een aantal van deze koppels is trouwens co-breeding en samenkweek. Voordeel de duiven worden op verschillende hokken uitgetest, samen sta je sterker en is er meer mogelijk. Een win-win situatie.
Ik kreeg diverse appjes dat de roofvogel in Heemskerk aardig heeft huisgehouden. De nodige duiven op de dool en ook vielen er een aantal ten prooi. Ontzettend jammer maar de mannen laten zich niet uit het lood slaan.
Nog een klein verslagje van de Afdelingsvergadering...........(vernomen van mijn club voorzitter)
Het goede nieuws, het 'nieuwe' bestuur is gevormd en gaat van start, daarnaast hebben wij een vliegprogramma, de kampioenschappen/puntentelling is bekend en het vervoer is geregeld. Wij hebben vervoerders die de duiven gaan ophalen maar het uiteindelijke vervoer naar de lossingsplaatsen wordt verzorgd door Afdeling 5. Enig nadeel je krijgt je eigen manden niet terug maar de manden gaan rouleren. Punt van aandacht voor mijn eigen club (maar voor wie niet) de teruggekomen manden goed te reinigen en te ontsmetten, maar dat kan natuurlijk nooit kwaad. De kascontrole commissie had de nodige op en aanmerkingen over het boekjaar 2019. Een aantal zaken verdiende niet de schoonheidsprijs maar wat ik begreep zijn er over een aantal punten nieuwe afspraken gemaakt, zodat het nieuwe bestuur met een schone lei kan beginnen. Het oude bestuur bedankt, ondanks dat ik het op een aantal punten volstrekt oneens was. Zij hebben de 'kar' wel getrokken en veel tijd en energie in de sport gestoken. De nieuwe mannen en vrouw veel succes en dat wij met zijn allen maar een mooi seizoen kunnen draaien.
Ondertussen is de papierwinkel in orde gemaakt, de klok geschoond, duiven gechipt en gaan de duiven alle dagen even los. Trainen is een te groot woord maar de spiertjes worden losgemaakt maar de tuin heeft toch een grotere aantrekkingskracht nu ze met pullen liggen?