Het stille seizoen, dat is de benaming van oudsher voor de periode die ontstaat als het vliegseizoen voor de postduiven eindigt en het seizoen zo langzamerhand weer begint gloren, zo eind maart van het volgende jaar. Natuurlijk er wordt al gekweekt, tegenwoordig is het "normaal" om rond 1 december alweer te koppelen, zeker voor de mensen die er in het jonge duivenseizoen willen staan.
Dat stille seizoen bestaat eigenlijk niet meer. Ik ondervind het aan den lijve. Er zijn hier in de regio volop prijsuitreikingen, clubshows en nog wat andere festiviteiten. Als je iets verder kijkt zie je dat er beurzen zijn, niet alleen in het binnenland maar Europees is al normaal, er zijn ouderwetse zaalverkopen en meer van dat al. De "Golden Ten" de inmiddels roemruchtige zaalverkoop door duivensportblad "De Duif" georganiseerd boekte afgelopen week een record. Voor een laat jong van de gekende Jan Hooymans uit Kerkdriel werd meer dan €146.000 betaald! Uiteraard was het een Chinese liefhebber die er zoveel geld voor over had. Ik las in een stukje van een collega melker en schrijver al eerder dat de gewone melker daar niet veel meer te zoeken heeft dan eens een jong van een absolute topduif in de hand te nemen, kopen is voor de gewone sterveling welhaast uitgesloten. Als doekje voor het bloeden worden van diezelfde aanbieders bonnen verloot, met een beetje mazzel kan je dan toch nog eigenaar worden van iets met naam en faam.
Klinkt allemaal wel wat zwart. Dat is het niet, die geldstromen die in de sport omgaan zijn nodig om het voor diezelfde gewone man nog enigszins betaalbaar te houden. Vergeet niet dat we in een hoogconjuctuur leven. Hoog conjuctuur betekend dat er veel geld omgaat, veel geld rondpompen betekend ook prijzen die de pan uitrijzen. Door sponsorgeld en inzet van veel duiven worden bijvoorbeeld de transportprijzen van onze wedvluchten enigszins getemperd, zorgt het ervoor dat de voer mengerijen grotere omzetten kunnen draaien en dus goedkoper kunnen leveren, betekend eigenlijk dat als het bij "hun" regent het bij jou gaat druppelen.
Eerlijk spel als je met 5 tegen 100 speelt? Nee, natuurlijk niet. Ik geloof niet in de expliciete uitleg over de stromen duiven van één megahok die anderen meetrekken, maar wel in kwaliteit die zich op bepaalde plekken beter ontwikkeld, waardoor er meer goede duiven op een "kluitje" wonen. Dat daar meer vroegen vallen en er meer "trek" is naar zo'n plek, ik denk dat je dat logischerwijs wel kan uitleggen.
Voorpret heet dit stukje: vandaag naar Drachten, de noordelijke sierduivenshow is er weer. Ik ga samen met Bram, hij gaat mij vandaag ook wegwijs maken in de wereld van éénhoksraces, we gaan ook nog even kijken naar een mogelijkheid van samenkweek, gespreksstof genoeg dus.
Op de show in Drachten ontmoet ik Jurgen, duivenvriend sinds jaren, we spreken niet vaak, maar als we spreken komt er altijd wat moois uit tevoorschijn. Deze week contact gehad met een liefhebber die zijn sporen al heeft verdient, maar zich wat meer wil bekwamen in de familieteelt, hij komt maandagavond even langs. Ik hoop dat ik hem met mijn kennis verder kan helpen.
Ook nog wat napret: vorige week genoten van de prijsuitreiking in Holwerd, prachtige doffer op de kop getikt daar. Wrang was dat het duifje wat ik daar beschikbaar had gesteld niet helemaal lekker was. Mee teruggenomen, gelukkig was zij gisteren ook alweer goed bij de les. Voor Wim en Jan: met het Bontje gaat het prima!
Kortom ik ga mij echt niet vervelen, ik ga genieten vandaag.
Tot de volgende!
www.postduivenblog.nl