- vrijdag 10 februari 2017
Het is vanmorgen koud en guur op weg naar de tuin. Aangekomen bij de hokken is rustig, maar zou gauw als ze de sleutel in het slot horen van het tussenhok, komt er leven in de brouwerij. Bij de mannen begint het koeren en op de plak voor het raam lopen, van verhip daar is ie! Bij de duivinnen is het idem, met dit verschil, bij het betreden van hun hok moeten er van tierigheid meteen twee dames t.w. de 527 en 592 op de schouder zitten. De overige willen ook wel wat aandacht en ze beginnen te draaien, natuurlijk wakker ik dat vuurtje flink aan, vooral als ze in de spoetnik zitten, praat ik met de dames. Leuk hoor mekaar een beetje verdringen, want wellicht is er nog een pinda voor me.
Deze tierigheid, maakt wel zoveel duidelijk, ze zijn er klaar voor om gekoppeld te worden.
Vanmorgen de broedhokken open gezet en de mannen zijn er meteen druk mee. De voorgenomen koppeldatum wat vervroegd, i.p.v as zaterdag ,er is teveel dak op het huis, wordt het morgen donderdag. De afgelopen dagen wat voorgekoppeld, nieuwsgierigheid hé, kijken of het een beetje past.
De duiven gaan zoveel mogelijk los, het vliegen varieert wel van 20 minuten tot 45 minuten het is de ene keer jakkeren over te tuin de dag erop trekken ze weg en komen in hoge snelheid weer terug. Zo gauw als ze op het hok landen gaan ze meteen naar binnen. Een paar weken terug raakte ik een duivin, natuurlijk een belofte, kwijt aan de sperwer. Vanaf toen geldt het parool; we vliegen of zitten binnen
Verleden week kwam Peter, de Yen weer terugbrengen op haar geboortehonk. Wat een formidabele duivin is het, topklasseringen zowel op de vitesse, midfond en dagfond! dit op vereniging, rayon en NPO noord niveau. Peter had het altijd al over een bijzondere uitstraling van de klasbak. Inderdaad nu ze na een paar dagen vertrouwd is geraakt met haar nieuwe omgeving, valt het niet alleen mijn op. Ook Tjerk liet zich ontvallen, er komt geen duif meer van de tuin!. Voor de Yen heb ik een mooie doffer in gedachte, deze doffer heeft een afstamming om van te likkebaarden.
Het is het voornemen om van enkele vliegkoppels de eieren te gaan overleggen bij de kweekduiven. Zoals de gedachte er nu voorstaan, gaan de vliegkoppels na 10 a 12 dagen broeden op weduwschap. Het voornemen om alleen met de dames aan de vluchten deel te nemen laten we varen. Op de vitesse spelen we het totaalweduwschap en op de midfondvluchten worden alleen de dames ingekorfd.
Tot de volgende blog.