Gert van den Bogaard
- vrijdag 06 juli 2018
Door Anke Ouwehand
Het zou lang spannend blijven wie er met de winst vandoor zou gaan, want de nummers 1 t/m 3 zitten elkaar op de hielen, maar uiteindelijk zijn het Martijn en Marit Kramer uit Wormer die er met de winst vandoor gaan. Om 15:48 uur valt de winnende duif op de klep met een snelheid van 1231 meter.
De winnende duif van de combinatie is ‘Juno’ en die duif hebben we eerder gezien in de reportages. In 2016 wist deze topper ook al de winst te pakken in de Fondclub op Chateauroux. Vader van ‘Juno’ is 100% Koopman, die aangeschaft is bij Dolf en Ruud Bakker uit Veenendaal. De moeder komt uit eigen kweek en komt uit de ‘The Prince’, welke zelf goed was voor een 5e NPO Orleans. ‘The Prince’ stond destijds gekoppeld tegen ‘Moeshoe’, wat een dochter is van de ‘Mulan’ van Ruud Moes.
We willen natuurlijk graag weten hoe Martijn en Marit ‘Juno’ weer in stelling hebben gebracht voor deze vlucht. Voor zowel de duiven als Martijn en Marit begint de dag op tijd. Om 05:30 uur worden de duiven wakker gemaakt door het licht dat automatisch aanspringt. Het hok gaat open voor de dagelijkse training rond de klok van 06:15 uur. Als het mee zit, gaan ze rond 07:30 uur naar binnen waar het voer in potjes klaar staat. In aanloop naar Chateauroux verliep niet alles gesmeerd, want afgelopen dinsdagochtend voor de vlucht durfden de duiven het hok niet in. Tot wanhoop van Martijn en Marit bleven ze tot 12:30 uur buiten op de schommel zitten. Hierdoor is de geplande avond training overgeslagen. De training stond gepland om 17:00 uur en ze worden dan normaal gesproken losgelaten door Marit en worden door Martijn rond 18:45 uur weer binnen gehaald. Ook in de avond worden ze weer in de potjes gevoerd met daarbij wat voer in de voerbak. Dan mogen ze eten wat ze willen. Als het licht uitgaat (rond 22:30 uur) checkt Martijn alle hokken en haalt uit alle hokken het overgebleven voer weg. Ook woensdagavond wilden ze niet naar binnen en hebben ze de doffers met een hoerige duivin naar binnen moeten lokken.
Op de dag van inkorven zijn de doffers niet losgelaten, vanwege tijdgebrek (werk), en om ze niet te licht in te korven. Bij het inkorven voelden ze toch wel goed aan, want de pinda’s die Marit ’s middags nog had bijgevoerd aten ze nog best goed.
In 2016 konden we nog lezen dat de combinatie ook met weduwduivinnen vloog, maar dat is veranderd. Ondanks dat het best goed ging met de duivinnen, concentreren Martijn en Marit zich op dit moment op de weduwnaars en de jongen. Hoe vroeg de duivin er ook was, er zat altijd een doffer voor. Door uitbreiding van de kolonie is er geen tijd meer om ook nog met duivinnen te spelen. Uitbreiding? Ja zeker, want onder de naam Team Kramer-Hsu spelen ze nu ook de Vitesse/midfond- en jonge duivenvluchten.
En motivatie? Ze worden gemotiveerd door de angst op te wekken dat hun broedbak in gevaar is. Hoe dat precies in zijn werk gaat? Dat moet iedereen zelf maar eens uitproberen. Soms lukt het, met de meeste duiven lukt het niet.
De medische begeleiding is handen van Dr. Van der Sluis en Dr. Göbel. Als zij zeggen dat er wat mankeert, dan doen ze er wat tegen. Als ze zeggen dat de duiven schoon zijn, dan doen ze ook niets. Om er zeker van te zijn dat de doffers gezond zijn is er elke twee weken een ritje naar Breukelen gepland.
Martijn en Marit, van harte gefeliciteerd met deze topprestatie! Dan ook aandacht voor de rest van het podium. En het is P.V. Zaanstreek-Noord die zich hofleverancier mag noemen deze vlucht, want het gehele podium komt in handen van deze vereniging. Naast Martijn en Marit, is het Gerard Dekker die de 2e plaats pakt met 1230 meter en Richard Faber op de derde plaats met 1229 meter.
Allen van harte gefeliciteerd!
DE TOP 10
1. M. & M. Kramer, Wormer 2. G.S. Dekker, Assendelft 3. & 9. R. Faber, Westzaan
4. & 7. Hoffman/Regtop, Den Helder 5. Cees Nagel, Den Helder 6. Comb. J. & J. Kaman, Wormerveer
8. J.J.M. v.d. Voort, Amsterdam 10. N. Ory, Heiloo