- maandag 04 december 2023
Voorbereiding richting het nieuwe seizoen 2024 deel 1.
In de periode waar we nu zitten (eind oktober) beginnen de meeste duiven door de rui te komen, is er ook nog een groep van latere jongen of duiven die tot eind September zijn doorgespeelt die nog midden in het ruiproces zitten. Tijdens de rui, wanneer duiven hun veren vernieuwen, is het belangrijk om extra aandacht te besteden aan de voeding en verzorging. Hier zijn enkele belangrijke zaken om te overwegen tijdens de rui:
Voeding:
*Eiwitrijk dieet: Geef de duiven een dieet dat rijk is aan hoogwaardige eiwitten om de groei van nieuwe veren te ondersteunen. Ofwel gebruik een goede zak rui voer, beter is die van een goed merk te kiezen. U weet dat wij gekozen hebben voor het merk Beyers, maar er zijn natuurlijk meerdere goede merken. Alles wat u nog heeft staan aan kweek en of vliegvoer, korrels, snoepzaad, super energie en pinda’s kunt u eerst opmaken door het te mengen met het rui voer. Zodra alles opgevoerd is gaat u over op die goede zak ruimengeling
*Vitamine- en mineralensupplementen: Voeg een speciaal supplement( Olympic MG en Bevisol) toe dat rijk is aan vitamines en mineralen, met name biotine, methionine en zink, om de gezondheid van de veren te bevorderen. U snapt dat hier in Wilhelminaoord het eigen merk gebruikt wordt, waarvan we 100% zeker weten dat steeds de beste ingrediënten gebruikt worden. Maar er zijn natuurlijk ook andere fabrikanten met goede producten.
*Baden:
Regelmatig een bad: Geef de duiven de mogelijkheid om regelmatig( tweemaal per week) te baden. Een bad bevordert een gezonde groei van nieuwe veren en helpt bij het verwijderen van oude veren en vuil. Toevoegen van badzout aan het badwater is aan te bevelen Het zout helpt bij het reinigen en ontvetten van de veren. Wanneer duiven nooit of bijna nooit een bad krijgen kunt u dat zien aan het vleugelpatroon, het lijkt of de slagpennen verder van elkaar staan en het (normaal)ronde uiteinde is vierkant geworden
*Gezondheid en verzorging:
*Parasietcontrole: Zorg ervoor dat de duiven vrij zijn van parasieten, zoals luizen en mijten, die de rui kunnen verstoren. Gebruik geschikte anti-parasitaire behandelingen volgens de aanbeveling van een dierenarts. In de rui periode kunnen er soms andere producten gebruikt worden die tijdens de vluchten niet aan te bevelen zijn. *Regelmatige controle bij een echte duivenarts is aan te bevelen. U bent “onderweg” naar het seizoen 2024, u wilt graag goed presteren en een mooie ploeg jongen aan de start brengen, en dan is begeleiding van een echte duivenarts aan te bevelen(Al zien de meer ervaren liefhebbers zelf wel of de rui goed verloopt)
*Rust en stressvermindering:
*Minimale verstoring: Probeer de duiven tijdens de rui zoveel mogelijk rust en kalmte te bieden om onnodige stress te vermijden, wat de rui kan beïnvloeden. Probeer ze zo min mogelijk te “vangen” , bij het grijpen van duiven in de rui tijd is de kans op beschadigingen groot. Ga er wel zo veel mogelijk bij zitten, hou contact met uw duiven, praat met ze. Geef ze rust maar toch aandacht. *Verminder de intensiteit van de training tijdens de rui. Geef de duiven de kans om hun energie te richten op het vernieuwen van hun verenkleed. Duiven die dagelijks trainen ruien minder. Hier gaan de duiven na de laatste vlucht in September niet meer naar buiten ( wel in de volière). Ze worden gescheiden, de lampen gaan uit en rust in de tent. Als u niet helemaal zeker bent over de gezondheid van uw duiven of het verloop van de rui, neem dan regelmatig contact hebt met een ervaren duivenhouder of dierenarts om het welzijn van uw duiven tijdens de rui te waarborgen. *De rui bij duiven is een natuurlijk proces waarbij oude veren worden vervangen door nieuwe veren. Het gaat in principe geleidelijk wat essentieel is voor hun vliegvermogen en algehele gezondheid. In de wetenschappelijke literatuur staat “de rui is een continu proces, waarbij nieuwe veren geleidelijk groeien terwijl de oude veren worden afgeworpen. Het stelt de duiven in staat om te blijven vliegen en functioneren, zelfs tijdens de verenvernieuwing” De rui begint meestal na het broedseizoen en varieert in duur, afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de leeftijd van de duif, het geslacht, de gezondheid en het seizoen. Over het algemeen verloopt de rui in fasen en wordt deze geleidelijk aan voltooid. Maar door de verschillende systemen met licht en donker die liefhebbers gebruiken gaat het op ieder hok anders. Het specifieke tempo en de volgorde van de rui kunnen ook variëren tussen individuele duiven door de gezondheidstoestand waarin een duif zich bevind.
Het is belangrijk om te weten dat duiven tijdens de rui mogelijk gevoeliger zijn voor stress en ziekten, dus het is essentieel om hen tijdens deze periode goed te verzorgen, een uitgebalanceerd dieet te geven en ervoor te zorgen dat de omgeving schoon en comfortabel is. En door het onnatuurlijke op de hokken moeten we de natuur helpen met eiwitten, vitaminen en mineralen uit een potje.
*Het duurt over het algemeen ongeveer 3 tot 6 weken voor een nieuwe slagpen om volledig te groeien nadat de oude slagpen is afgeworpen. Dit is echter een gemiddelde schatting en de exacte duur kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de leeftijd van de duif, de gezondheidstoestand, het voedingspatroon en het seizoen. *Het groeiproces van een nieuwe slagpen gaat door verschillende stadia, waaronder de bloedpen (de beginfase waarin de pen uit de huid groeit en nog doorbloed is) en de groeiende pen (de fase waarin de pen langzaam begint uit te harden en de bloedvaten terugtrekken). Nogmaals, de rui is zeer belangrijk dus zorg voor een uitgebalanceerd dieet, voldoende rust en een gezonde leefomgeving om het optimale verloop van de rui te ondersteunen en de gezondheid van de duiven te behouden.
*Na de rui: In de natuur zou er een periode van rust zijn tussen einde rui en begin van het kweekseizoen, maar in de moderne duivensport is er meestal geen echte rust tijd. Soms staan duiven nog op een laatste slagpen en ze worden alweer gekoppeld. Het voorbereiden van postduiven voor het kweken vereist een zorgvuldige planning en aandacht voor verschillende aspecten, waaronder voeding, gezondheid, verlichting, en algemene verzorging. Hier zijn enkele stappen.
*Begin nu reeds met denken aan de te zetten koppels, welke doffer tegen welke duivin en waarom. Zodra u daar uit bent kunt u de koppels vast een keer samen zetten in hun toekomstige broedbak. Wennen aan de partner, kennis maken zeg maar. Dat kan in de periode tussen rui en koppelen, zijn ze nog met de laatste pennen bezig wees dan voorzichtig( en lees het stukje over rust en stressvermindering nog eens door). *Ga enkele weken voor het koppelen langzaam over van het rui voer naar kweekvoer( wat nog meer eiwitten bevat). Overleg met een dierenarts of expert over eventuele specifieke supplementen die kunnen bijdragen aan de vruchtbaarheid en gezondheid van de duiven.
*Laat uw duiven dan gelijk controleren om ervoor te zorgen dat ze in goede gezondheid verkeren en geschikt zijn voor het kweekseizoen. Zorg ervoor dat de kweek en vlieg duiven up-to-date zijn met vaccinaties en bespreek met de arts of expert vast wanneer en met welk vaccin de jongen te vaccineren.
*Pas de daglengte aan door kunstlicht toe te voegen om de duiven te laten geloven dat het al voorjaar is. Begin met het geleidelijk verlengen van de belichtingsduur tot ongeveer 14 uur per dag.