Gerard Dekker
- maandag 02 januari 2017
Nieuw jaar, nieuwe kansen.
Staat als een paal boven water dat we begin 2017 weer aan een nieuw seizoen beginnen. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat er iets is veranderd. Stonden je duiven er eind 2016 slecht op, dan staan ze dat begin 2017 er waarschijnlijk nog hetzelfde op.
Ook als je nog niet alle kneepjes van het duivenmelkersvak in de vingers had eind 2016, zal dat begin 2017 hetzelfde zijn.
En al die opmerkingen dan van: we staan allemaal weer aan een nieuw begin, alles is voor iedereen gelijk.
Onzin natuurlijk. De uiterst getalenteerde melker Pietje Puk wordt niet opeens de minder getalenteerde melker Pietje de kruk. Of anders om. Dus over dezelfde kansen hoeven we het niet te hebben.
Waar het nieuwe seizoen weleens mee gebaat kan zijn is, dat we veranderingen die we in ons hoofd hebben, opgedaan bij andere melkers of in een mooie reportage in een krant eens gaan doorvoeren en dan ook volhouden.
Dus niet meteen het geweer van schouder wisselen als een ander weer een ander verhaal verteld. Natuurlijk een beetje standvastigheid en geloof in eigen kunnen sieren je niet alleen, denkelijk brengen ze je ook wat verder.
Zoek naar duiven voor de afstanden die jij graag wilt vliegen,
Gebruik je favoriete voer en/of maak gebruik van de door de fabrikanten aangeboden voersystemen, of ga lekker je eigen gang.
Hecht geen geloof aan mooie verhalen, kijkt nuchter naar verhalen en haal eruit wat jij kunt gebruiken.
Duivensport duur, ja in de basis wel als je alles nog moet opstarten, hok, constateersysteem, duiven etc.
Maar duivensport duur als je al in de sport zit, dacht het niet. Natuurlijk als je 100 duiven wilt houden om mee te vliegen, maar daar de financiële mogelijkheden niet voor hebt. Met een kleiner aantal dalen de kosten ook. Maar dat is een keuze.
Duur, ja, als je alle supervoersoorten wilt geven die de fabrikanten ons voorschotelen, te moeten gebruiken om succes te hebben. Bedenk dan dat een voerfabrikant zijn grootste probleem is om een winstmarge te maken waardoor de fabriek kan blijven draaien. Maar diezelfde fabrikanten maken ook allerlei standaardvoeders, zullen die dan zoveel slechter zijn als diezelfde voerfabrikant daar zijn naam aan durft te hangen, dacht het niet en anders kun je om tot een knappe mengeling te komen het e.e.a. mixen, dat scheelt je al gauw heel wat euro’s.
Inkorven is duur, klopt, maar door gericht in te korven, door er bijvoorbeeld maar 10 mee toegeven is het absoluut behapbaar, maar goed als je met meer duiven wilt vliegen zal je ook de meerkosten moeten dragen. Dus niet zeggen dat het te duur is, maar je realiseren dat je er teveel inkorft.
En ja die dure duiven of moet ik schrijven die dure stamkaarten ? Ik kan er geen percentage aan hangen maar denk wel dat de meeste postduiven in Nederland van eigenaar wisselen door ruiling of door elkaar wat te gunnen.
Maar ik geef direct toe dat als je de bladen leest of internet volgt dan lijkt het inderdaad zo te zijn dat de beste duiven daar van eigenaar wisselen, veelal tegen absurde prijzen nog wel.
Zekerheid in duivensportland bestaat niet, je koopt een duif met een fantastische afstamming, maar dat wil verre van zeggen dat die duif ooit de stamvader van je hok zal worden. Nee van de grootste, beste en duurste transfers weten we na 3 jaar niet meer waar de betreffende duiven zitten. Waarom ? geen goede nakweek. En dat zal ook één van de reden zijn dat er bij aanbod van duiven zoveel voortreffelijke prestaties bij de duif staan, let wel van de voorouders.
In het begin van elk nieuw jaar dromen we ook weer van mooie nieuwe sportieve prestaties, moeten we ook blijven doen. En als het dan eens een keertje lukt om een “supertje”op je hok te krijgen, blijf hem of haar dan niet eindeloos inkorven, ga er dan mee kweken, geen verkoop. En niet 2 jongen, maar minsten 6 of 8. Uit proberen maar, je kunt er alleen maar beter van worden.
Dus als net als alle anderen op gelijke voet beginnen in 2017, klinkt goed, maar is een fantasie. Maar zoals altijd kunnen fantasieën werkelijkheid worden. Gebruik uw ogen, oren en uw interpretatievermogen goed, wedden dat u 2017 dan beter afsluit dan ooit.
Voor de rest wens ik u allen een gezond, gelukkig en uiterst succesvol 2017 toe