Gerard Dekker
- woensdag 17 november 2021
Nog even dit 45
Ik las een gisteren een berichtje van een herintreder, ik wenste hem welkom met zijn terugkeer in onze sport.
Zijn reactie was: maar er is heel wat veranderd.
Voor een deel heeft hij daar natuurlijk gelijk in:
Goede duiven moet je hebben, ja die waren er vroeger en die zijn er nu.
Duiven vliegen nog steeds van A. naar B. niets aan veranderd.
En ja, mechanische constateurs hebben we bijna niet meer daar heeft hij gelijk in.
Dure hokken, bouwvallige hokken, kortom op alle soorten hokken kunnen goede duiven kampioenschappen en prachtige uitslagen vliegen. En ook dat is van alle tijden.
En wat zeker waar is er wordt een hele zeel van bijproducten en medicijnen aangeprezen en een heleboel van die producten zijn voor de opbrengst in andermans portemonnee.
Maar ik zou niet weten wat er nu zo veranderd is in de basis van de duivensport !
Ja duivensport is soms ook een grappige sport en dat komt door de tegenstellingen die we zelf creëren, als iemand 10 duiven inkorft en verliest van een inkorver die er 250 mee heeft dan zit dat altijd in het aantal duiven en nooit in de kwaliteit. Hoe anders zijn de commentaren van die zelfde mensen als ze er met 10 mee er 1 of meerdere draaien voor de grote inkorver 😊Want dan blazen ze hoog van de toren over de kwaliteit van hun eigen duiven. En wint een uiterst gedreven liefhebber meerdere malen een 1e prijs, dan is het een uitslover of hij gebruikt wat, maar het is nooit zo dat het over de inzet en de kwaliteiten van de winnaar en zijn duiven gaat. Ik bedoel maar hoe reëel zijn we over ons zelf.
Maar hoor ik u denken:
Maar om bij het begin te beginnen. Goede duiven moet je kopen en die kosten geld, ja daar heb je gelijk in, jonge duiven komen uit eieren en die kan je overal voor een habbekrats krijgen en wil je er toch veel geld voor uitgeven bedenk dan maar eens dat je wel met röntgenstralen in een ei kan kijken, maar nooit kan zien of er een goede of slechte duif uit zal komen. Dus veel geld uitgeven voor een product met een 90% factor op een mislukking, dacht niet dat zoiets verstandig is. Er zijn tenslotte veel meer slechte als goede vliegers/kwekers. Dus eigenlijk is de prijs van een duif niet zo een issue.
Jonge duiven kopen, noch de vorige eigenaar, noch u zal van te voren weten of er kwaliteit inzit en bedenk dat ook grote namen geen enkele garantie zijn. Maar juist vanwege dit ongewisse lijkt me dit misschien wel de beste investering.
Oude duiven met prachtige pedigrees in veilingen kopen, waarom zou de oude eigenaar er afstand van doen, omdat het zo een goede is. Goede duiven daar heeft nooit iemand teveel van, dus op zeker die zult u niet kopen op veilingen. Kan je dan helemaal geen goede kopen ? Natuurlijk wel kijk eens bij totale verkopen en als het een oprechte verkoop is kan er best iets goeds tussen zitten. Maar let op mooie leuzen zoals: teveel van het goede 😊 zijn uit de boze.
Het is nog niet zo lang geleden dat een aantal bekende liefhebbers een verkoop hadden van ca. 800 stuks, wie in hemelsnaam houd er 800 duiven die ook nog eens allemaal als uitstekend aan geprezen worden en daardoor een kapitaal opbrachten. Kan iemand mij of u vertellen hoeveel mensen geslaagd zijn met 1 van die 800 duiven. O, ze zullen er gerust bijzitten maar het percentage mensen dat geslaagd is met zo een aankoop, lees dat net zo goed en aansprekend is gaan vliegen als de aanbieder ? Niemand toch !
Duivensport is voor mij de mooiste hobby op deze aarde en iedereen mag daarin zijn eigen weg volgen, dus wilt u veel of weinig geld uitgeven, maakt mij niet uit. Natuurlijk zitten er op hard spelende hokken uitstekende duiven waar je echt beter van kan worden en misschien is het ook zo dat de totale kwaliteit van die duiven wat beter is. Dat neem ik zelfs aan. Maar zoals ik vaker schrijf dan blijft het nog een rad van avontuur of een loterij en je hebt geen enkele garantie, nogmaals al is de stamkaart met goud bedrukt.
Is het dan zo dat die goede je gegund moet zijn ? Jazeker de gunfactor speelt zeker mee, maar ook die gunfactor bewijst niet of het een goede of een slechte is.
Is dit stukje dan negatief bedoeld ? Om u van de door u gewilde aankopen af te houden, zeker niet, doen wat je hart je ingeeft maar belangrijker geef de duiven die je aanschaft een reële kans, vliegt een jong geen prijzen, dat wil ook al helemaal niets zeggen over zijn 2e jaar of 3e jaar. Bewijzen ten overvloede.
En o ja ik heb ook duiven gekocht, geruild, gekregen en zelfs gegund gekregen en ja onder alle duiven zit een percentage van niet het aanhouden waard !
Maar de rest zijn prima te gebruiken duiven, misschien geen hele goede, misschien geen supers, maar met wat oefenen van geduld hele bruikbare, zelfs zulke goede dat u er een fijne kolonie mee kunt opbouwen en er veel plezier van beleefd.
Naast al dat gewauwel over duiven, en het onderscheid kunnen maken tussen wat je wel of niet nodig hebt blijven al jaren een aantal zaken over eind.
Probeer voor je eigen portemonnee zo goed mogelijke duiven aan te schaffen, heb er wat geduld mee en zo nodig als je problemen hebt ga ermee naar de gespecialiseerde (duiven)dierenarts. Dan blijkt opeens onze duivensport best betaalbaar en plezierig om te beleven.