Gerard Dekker
- zaterdag 04 september 2021
Verbeteren,
Seizoen 2021 loopt ten einde en dan hebben we liefhebbers die tevreden zijn met het verloop en liefhebbers die dat niet zijn.
Voor zowel de eerste als tweede groep geld hetzelfde, we willen onze prestaties verbeteren. De ene groep om nog harder te gaan, of om nog betere series neer te zetten en de andere groep om dichter bij de prestaties van de geslaagde liefhebbers te komen of zo mogelijk deze te evenaren of te verbeteren.
Dat is voor alle partijen niet zo makkelijk want waar haal je nog betere duiven vandaan als je al op kampioensniveau acteert. Een bonnetje, dacht het niet, samen kweekje met mede kampioenen, etc. daar zal het wel dichtbij zitten. Of wat ook kan, met een dikke portemonnee juist wel de goede bewezen duiven kopen.
Maar die andere grote groep liefhebbers die willen verbeteren ? Bonnetje, samen kweek met andere liefhebbers, kan ook. Er zijn wel meerdere wegen die naar Rome leiden, ook voor de liefhebbers die wat minder hebben te besteden.
Maar hoe, bonnetjes zijn maar een stukje papier en wat je dan in handen gedrukt krijgt moet je maar afwachten. Samenkweek ? maar wie wil er nu met zo een krabber als ik samen kweken, oh die zijn er zat, maar bedenk dat die dan vaak ook al presteren op het niveau waar je al op zit. Of je daar dus echt wijzer van wordt ?
Als het goed is gaan we aankomend winterseizoen weer tentoonstellingen organiseren en op die tentoonstellingen wordt meestal wel een bonnen- of late jonge duivenverkoop georganiseerd.
Misschien wel een mooie kans als je even kijkt achter de prestaties van degene die een bon of een laat jong aanbied.
Verder is het goed je te realiseren dat het gezegde van wat je ver haalt is lekker, best kan opgaan in duivensportland, maar dan heb je veel uit te zoeken: bijvoorbeeld in welk spelsoort zijn de prijzen van de aanbieder behaald in een kleine vereniging, in een kleine regio of het tegenover gestelde. Speelt bij voorbeeld zo een liefhebber van het gewone programma tegen veel overnachtfondspelers in zijn vereniging.
Speelt zo een aanbieder met veel of weinig duiven dan kan de factor toeval ook weer een rol spelen maar dat kan je tegenwoordig goed zien in de openbare uitslagen.
En probeer nu eens niet naar al die beroemde namen te kijken, realiseer je dat ze heel vaak goede uitslagen hebben maar dat na de aankomst van hun 1e duif er weer duiven van andere komen en die zullen vast ook niet slecht zijn.
Handel is handel zeggen we en duiven hebben de waarde van wat de gek er voor geeft. En let wel dan is die de waarde opeens de commerciële waarde, een waarde die uiteindelijk nergens - behalve met reclame heeft uit te staan. En natuurlijk zijn er dan duiven bij die best hun waarde hebben en dat is dan een serieus onderzoek waard.
Piet is een beroemde liefhebber met uitstekende prestaties, alleszins kan hij op die basis meer geld vragen dan een liefhebber die minder presteert, lijkt me duidelijk. Maar daarmee levert hij nog geen duiven af die andere liefhebbers ook kampioen maken, in tegendeel om zelf goede op de hokken te hebben moet hij er heel veel kweken want goede zijn heel dun gezaaid.
Natuurlijk is het wel zo dat het gros van de duiven van de kampioenen net een level hoger is dan op je eigen hok dus je kunt je er best mee verbeteren. Maar er is geen garantie.
Nooit trouwens.
Persoonlijk ben ik er voorstander van een bonnetje te kopen van een aansprekende liefhebber met leuke prestaties. Zo een bon kan je mooi toegang geven tot een leuk gesprek, tot een opbouw van wederzijds vertrouwen. En wie weet ga je er niet met 1 jonge duif weg maar 2
Maar het belangrijkste bij het kopen van een bonnetje is dat je op voorhand niet weet wat je er voor krijgt. Maar duidelijk is wel dat je er niet in kunt kijken, ook de oude eigenaar niet, en dat het exemplaar verkregen op die bon je misschien wel eeuwige roem kan verschaffen.
De andere kant is dat je duiven kunt kopen op verkoop websites met prachtige papieren erbij en ja je kunt het treffen, maar ook daarbij is een ding zeker als de aanbieder wist dat het een goede was of werd dan zat hij na de aankoop echt niet in jouw hok.
Een prachtige zin uit de vele verkoopslogans is “vanwege teveel van het goede”, Nou ja doe mij er dan maar eentje om verder te ploeteren
Mijn vertrouwen in de mens is best groot en ik geloof wel in totale verkopen, je kunt geluk hebben.
Maar ik geloof zeker niet in totale verkopen waarin heel veel duiven worden aangeboden, zoveel goede als daarin als voorbeeld zitten, zitten er op heel de wereld nog niet.
Ik geloof zeker in de koop van een bonnetje, niemand kan tenslotte zeggen hoe een jonge duif zich ontwikkeld en de aanbieder zal iets goed gedaan hebben anders zal men geen bon van hem of haar gevraagd hebben, ik denk dat je in dit geval best wel een beetje grotere kans maakt op wat verbetering.
Maar al met al is het leuk je bezig te houden met de mogelijkheden om het niveau op je kweek-en of vlieghokken te verbeteren.
O ja nog even duidelijk maken, ik suggereer hier niet dat succesvolle liefhebbers slechte duiven verkopen, integendeel ook die zullen hun best doen je zo goed mogelijk te helpen maar dan wel tegen een andere prijs.
Schept dat een ongelijkheid, ik denk het niet als je er van uitgaat dat niemand in een duifje kan kijken of die nu 10 of 1000 euro heeft gekost. Met een beetje geluk
Succes in ieder geval.