Gebr. Dekker
- zondag 02 juni 2024
Cees van der Laan voorstellen is bijna zo iets als een open deur intrappen. Hij heeft de laatste jaren al zoveel reportages gehad in de diverse duivensportbladen. In binnen- en buitenland is hij een bekende duivenliefhebber. Toch zullen wij hieronder een poging doen.
Cees is een zestiger die reeds gepensioneerd is. In zijn werkzame leven werkte hij in het bankwezen en was veel onderweg. Zowel Azië als de Verenigde Staten maakte onderdeel uit van het werkgebied. Dus veel van huis en weinig tijd voor de duiven. Dit heeft zijn duivenstam en zijn manier van verzorgen gevormd. Eenvoud maar wel doordacht.
Speltype
Cees van der Laan vliegt alleen de fondvluchten met ochtend- en middaglossingen. Dat betekent de focus ligt op de ZLU vluchten en dan enkele sectorvluchten. Deze sectorvluchten worden gebruikt als selectie en om duiven op te leiden voor het grote werk. Dat klinkt heel raar maar dat is de methode. Ook wordt er ingekorfd op de dagfondvluchten maar deze duiven gaan mee als vracht. Dus ook deze duiven worden niet geconstateerd. Ook maakt Cees gebruik van de mogelijkheid om in Hank in te korven voor tegenwoordig Soupes. Een vlucht van ongeveer 490-500 kilometer met maar 1 nacht mand. Cees is ook lid van de Pyreneeën club in Egmond. Deze rijden elke week in het seizoen naar Achthuizen en daar worden de duiven op ingekorfd welke niet op de vlucht zijn.
Gaat Cees naar het oosten of het zuiden, bijna altijd gaan er duiven mee als opleer. Dit alleen maar om het kompas aan te scherpen.
De duiven moeten veel kilometers maken van Cees en daarom worden de duiven "aan de gang" gehouden.
De duiven van Cees worden louter en alleen op nest gespeeld. Verder wordt er niet gekeken naar neststanden. Cees vind dat duiven op elke neststand forme kunnen krijgen en hebben. Door bij te houden op welke standen de duiven goed komen, wordt er, als het kan, met een individuele duif wel rekening gehouden.
Verzorging
Laten we zeggen dat de verzorging kan worden beschreven als simpel en eenvoudig. De hokken van de oude duiven bestaat uit een aantal afdelingen, maar de schuifdeuren tussen de afdelingen staan gewoon open. Het loopgedeelte is voorzien van roosters en de rest is gewoon droge mest. De drinkbakken worden nauwelijks schoongemaakt, het water wordt dagelijks gewoon aangevuld.
De duiven trainen tijdens de dag en worden als het nodig is in de lucht gehouden.
In de wintermaanden komen de duiven nauwelijks los, omdat de roofvogel zich rondom Castricum uitermate thuis voelt. Cees voert in principe gewoon volle bak. Gekuurd wordt er wanneer het nodig is. Althans bij de ouden. De jonge duiven worden allereerst gehard. Vooral nieuwkomers hebben het daar nog al eens moeilijk mee. Diegene die moeite hebben met het aanpassingsproces worden dan ook moeiteloos weer verwijderd. De duiven moeten zich bij het systeem happy voelen en moeten zich dus aanpassen. Al vaak is gebleken dat duiven uit kolonies die wonen op een proper hok en/of op een hok waar veel met medicamenten wordt gewerkt, vaak tot de uitvallers behoren.
De jongen krijgen een harde leerschool ze worden zonder africhting, ineens op 100 km. gezet. De goede komen terug en worden op de rest van het programma gespeeld. “Ik weet niet wat er wegblijft alleen wat er aan het einde van het seizoen over is. Toen ik hiermee begon was ik 2/3 kwijt en na een week nog 50% en geleidelijk wordt elk jaar het percentage dat terugkomt steeds hoger.”
Cees houdt er wel een uitgebreide administratie op na waardoor hij precies weet uit welke lijnen duiven komen die zich kunnen handhaven. “Er zijn koppels waar ik van de vier jongen er geen één meer over heb en andere waar ze er alle vier nog zijn. Die informatie gebruik ik het volgende jaar weer.” zegt Cees.
De Duiven
De basis van het duivenbestand van Cees bestaat uit zes lijnen. Hieronder zullen de lijnen aan u worden voorgesteld.
Lijn 1 : Texier - Aarden. Deze lijn bestaat uit duiven van van Agtmaal, Lightenberg en Jan van de Par. Deze duiven zijn bij Jan Texier gehaald.
Lijn 2 : Jan de Weert. 4 Kleinkinderen van de 131 werden gehaald.
Lijn 3 : Braakhuis. Rechtstreeks een zoon van het stamkoppel en via Krouwel-Pollman.
Lijn 4 : Van der Wegen. Rechtstreeks en via Albert Simons (zoon 224) en via Comb. De Jong - Dekkers.
Lijn 5 : Oostenrijk. Rechtstreeks van Huub, via Gebr. Brugemann en en via Vertelman/Kouters.
Maar als Cees ergens een goede duif weet te zitten, dan worden daar of kinderen van gekocht of de duif zelf heeft kans te verhuizen naar Castricum.
Bijgehaalde duiven moeten zich eerst bewijzen in het klimaat van het hok. Als de nieuwe aanwinsten jonge duiven zijn, dan moeten ze er eerst aangeloven, ze worden gewoon opgeleerd. Het kan soms wel 2 jaar duren voordat uit een nieuwe aanwinst wordt gekweekt.
Dit zijn dus de duiven waarmee Noord-Holland, Nederland of heel Europa rekening houdt tijdens de vluchten van de lange adem.
Een mooie uitspraak van Cees willen we de lezers niet onthouden, “Je moet weten welke je slechte duiven zijn want de goede melden zich vanzelf wel”.
De eerste indruk bij Cees is dat je te maken hebt met iemand die de sport makkelijk neemt, want waterpannen schoonmaken doet hij niet en jongen opleren ook niet, dat is niet uit gemakzucht maar uit overtuiging en gedrevenheid.
Verder op de site worden enkele topduiven aan u voorgesteld met mooie foto's en hun stambomen. Tevens kunt u een afstandtabel vinden.
Ook is er een lijst van 2010 tot nu toe met de Top 100 prijzen op de ZLU en U zult zien, dat zijn er heel veel. Contact met Cees kunt U opnemen door middel van het envelope teken rechtsboven of door de telefoon te pakken.
ceesvande laan.nl