Evelien’s Journaal
- woensdag 14 februari 2024
Duivenmelker Harold beschermt zijn levenswerk en achtervolgt inbrekers: "Topduiven zijn zo twee ton waard"
21 januari 2023, 12:00•4 minuten leestijd |
Het is de angst van iedere duivenmelker: dieven die je beste duiven stelen. Het overkwam Harold Zwiers uit Den Ham bijna. Bijna, want hij zette de achtervolging in en reed ze klem. Dat allemaal om zijn vogels te beschermen. "Het is mijn levenswerk."
Zijn beveiliging werkt, dat is Harold inmiddels duidelijk. De Hammenaar werd deze week 's nachts opgeschrikt toen het alarm op zijn telefoon afging. Een seintje dat de beveiligingscamera's bij de duiven bewegingen hadden gezien. Op de camera ziet hij inderdaad iemand bij de hokken. "Ik sprong direct uit bed en schoot in de kleren."
In de modder
Als Harold bij zijn duiven is, hebben de twee inbrekers al de benen genomen. Ze rennen als hazen de weilanden achter het erf van de duivenmelker in. "Daaraan kon ik zien dat het jonge jongens waren die hard konden lopen. Het eerste wat ik dacht: dat win ik nooit", vertelt hij al wijzend naar de velden achter zijn woning.
Om de twee inbrekers toch te kunnen pakken, besluit Harold de auto te pakken en de omgeving af te struinen. Na meerdere rondjes komt hij een wit busje met Litouws kenteken tegen. Het voertuig staat in een inham bij een weiland, al half in de modderige ondergrond weggezakt. "Ik heb m'n auto er voorgegooid zodat ze geen kant op konden. Ze zaten al vast in de modder, dus dat is ook mijn geluk geweest."
|
Veertig jaar werk
Dat Harold er zonder nadenken achteraan is gevlogen, komt door de waarde die de driehonderd duiven voor hem hebben. "Hier ben ik al veertig jaar mee bezig. Dit is mijn levenswerk", vertelt hij. Dag en nacht is hij met de duiven bezig, het is inmiddels zijn werk geworden. De duiven trainen, de juiste voeding geven, hokken schoonmaken, het is een dagtaak.
En al die uren en energie betalen zich uit. Want inmiddels heeft de Hammenaar een aantal duiven die bij de top van Nederland horen. "De meeste mensen hebben zulke duiven nooit. Als je er zo één hebt, zoals ik, dan bescherm je dat."
Ben Geerink, voorzitter van de Duivensportbond, erkent dat het stelen van duiven een probleem is: "Duiven worden gestolen omdat ze (bijzondere) prestaties hebben geleverd. Ze brengen dan, als ze verkocht zouden worden, vaak flinke bedragen op. Het zijn internetverkopen waar belangstelling voor is vanuit de gehele wereld. Het gaat de kopers er dan om nakomelingen te kweken van de duif die gekocht is. Uiteraard kunnen de dieven niet aangeven dat ze een jonge duif hebben uit een gestolen topduif, maar die handel zal dan op de 'zwarte markt' plaatsvinden. Een andere mogelijkheid is dat de dieven of hun omgeving met de jonge duiven uit de gestolen duif aan wedstrijden gaat deelnemen. Het enige dat duivenhouders kunnen doen is alles goed beveiligen of de duif op een geheime locatie plaatsen."
Bijzondere duiven
Harold gaat een van de hokken in en laat een van zijn succesvolle duiven zien. "Deze werd 's ochtends om zeven uur in Bordeaux gelost en was 's avonds om kwart over acht thuis. Dus in dertien uur en een kwartier vloog deze duif duizend kilometer. Heel bijzonder."
Juist op deze bijzondere duiven hebben bendes het gemunt. Volgens Harold zijn er in het buitenland altijd mensen die ze willen kopen, maar gaat het de criminelen vooral om de bloedlijn. Ze willen dus de jongen van de toppers en die met een vervalste stamboom verkopen of aan wedstrijden laten meedoen. Maar bij Harold waren ze aan het verkeerde adres.
Als de politie ter plaatse is, blijkt dat het om een goed voorbereidde actie ging. Achterin het witte busje zijn namelijk drie manden gebouwd om de duiven in te vervoeren. "Ik denk dat er in elke mand wel vijftig duiven kunnen", schat Harold in.
Een van Harolds topduiven
© RTV Oost / Leroy Vugteveen
Pijn
De duivenwereld is klein en de meeste mensen kennen elkaar. Gert Rotman uit Beuningen en Harold kennen elkaar ook vanwege de sport. Gert was afgelopen oktober wél het slachtoffer van een duivenbende. "Zestien zijn er toen gestolen. Dat doet me nog steeds pijn", zegt Gert. "Daar zaten twee stamvaders bij. Dat is je basis."
De stamvaders zijn belangrijk in het kweken van jongen. Deze moeten namelijk het goede gen doorgeven. Als deze duiven er niet meer zijn, kan de houder helemaal opnieuw beginnen. Daarom hoopt Gert dat zijn gestolen duiven toch nog eens weer bij hem terugkomen. "Hoop had ik eerst niet, maar nu dankzij Harold twee mannen zijn opgepakt, heb ik wel hoop dat ze het naar de opdrachtgever kunnen herleiden. Wie weet vinden ze op die manier mijn duiven ook."
Alles op scherp
De Beuninger legt uit wat zo'n diefstal met een fanatieke duivenhouder doet. "Ik heb alles beveiligd. De hele dag loop ik met mijn telefoon in de hand, om toch even via de camera's te kunnen kijken hoe het thuis is. Alles staat op scherp."
Voor Harold is het ook duidelijk dat de beveiliging nóg scherper moet. Want deze keer liep het goed af, maar wat zegt dat voor een volgende keer? "Aan de ene kant ben ik bang dat ze terugkomen. Want je weet niet hoe en wanneer. Aan de andere kant; misschien komen komen ze wel nooit terug omdat ze geschrokken zijn", lacht de duivenmelker.
© RTV Oost / Leroy Vugteveen