Op mijn telefoon heb ik compu-cloud en bekeek de 12 kweekdoffers en 14 kweekduivinnen. In mijn hoofd ontsproten een paar mooie koppelingen. De komende tijd ga ik samen met broer Peter en Steef bekijken wat we definitief op elkaar gaan zetten. Bij de vliegers zet ik mijn 10 beste duivinnen op mijn 10 betere doffers. Gewoon goed x goed.
Dat worden veelal kruisingen van eigen soort tegen Verkerk of Koopman duiven. De overige 10 koppels gebruik ik als ‘overleg koppels’ voor de kwekers. Uit de kruisingen van de afgelopen 2 jaar zitten ook een paar ‘knappe’ in de vliegploeg.
Zo heb ik snel 2 ronden uit de kwekers en een ploegje uit de betere vliegers. Wanneer het lukt moet ik toch ruim 50 jongen kunnen afzetten met een miniem verschil van leeftijd. Tegelijkertijd zal een ploeg duiven van Teamgenoot Dirk Klaassen afgezet worden. Ook daar verheug ik mij op! Dirk heeft een fantastisch kweekhok. Allemaal rechtstreekse duiven van Bas en Gerard Verkerk en Gerard Koopman.
Uit zijn Capone koppel heb ik prima nazaten, maar ook uit een zoon van Avatar en de Ton zitten veel belovende duiven. Ook uit een zoon van ‘triple one’ zitten duiven waar ik nu al van gecharmeerd ben. De andere duiven wil ik niet te kort doen, zeker wanneer ik de referenties lees, die Dirk binnenkrijgt. Ik laat mij dan ook verrassen wat Dirk voor mij in petto heeft😉 De vliegploeg bestaat uit 20 doffers en 40 duivinnen en daar gaan we de competitie/strijd, van het begin tot het eind, mee aan.
In de 2 afdelingen voor de jonge duiven wil ik komend jaar zo weinig mogelijk leeftijdsverschil hebben. Is voor de duiven beter en voor mijzelf makkelijker. Niet alleen bij het loslaten, trainen maar ook bij de vaccinaties, alle drukte in één keer. Scheelt een hoop schrijfwerk en bijhouden.
Plannen genoeg, dat hoort bij het winterseizoen en maakt het leuk.
Afgelopen zondag was de veiling van WdB en dat werd wederom een daverend succes. Duiven met een geweldig genenpakket. Allemaal jonge duiven die uit super gevlogen duiven komen en vaak al bewezen hebben die goede genen door te geven!
80 duiven brachten bruto meer dan 1.6 miljoen op, meer dan 20.000 euro gemiddeld. Ongelooflijk.
Ik zie genoeg verkopingen voorbijkomen waar duiven aangeboden worden uit achter(achter) kleinkinderen van een broer of zus van een superduif. Een glas witte wijn met soms één klontje ijs vind ik nog verfrissend. Met 3 klontjes ijs, is de smaak eraf en is de wijn verwaterd. Bij duiven zie ik het ook zo, het genen pakket is misschien nog licht aanwezig maar veelal verwaterd door generaties duiven die zelf niet gepresenteerd hebben. De toppers kweken alleen uit absolute kopvliegers, kopen uit het beste of doen samenkweek met supers.
Moeten wij bij de pakken neerzitten? Tuurlijk niet, mogelijkheden genoeg!!
Een jonge duif kopen van 20.000 euro? Geen haar op mijn hoofd die daar aan denkt.!! Alleen maar met ‘krijgertjes’ proberen hoge toppen te scheren is niet reëel, een duif op een bonnetje mits op het juiste moment gehaald (vooral geen haast hebben) kan positief uitpakken. Einde seizoen eieren of duifjes van de vliegers halen bij een kampioen kan ook verrassend goed uitpakken. Elkaar helpen, gunnen komt ook nog voor.
Ogen en oren openhouden en je voelsprieten gebruiken.
Over de registratieplicht duivenhouders kom ik mijn volgend Blog terug.