roof 

ROOFVOGELS ,

Al een paar weken lang krijgen we regelmatig vragen over de roofvogels , niet vreemd natuurlijk want juist in deze tijd heeft men daar het meeste last van .

Vooraf wil ik wel stellen dat ik geen kenner ben op dit gebied zoals bijvoorbeeld een valkenier , maar je zou het een ervaringsdeskundige kunnen noemen , het verschil zit er vaak in dat een kenner haast altijd uitgaat van de roofvogel en een liefhebber van de duif .

Daar het voor de liefhebbers die er geen last van hebben vervelend is als ik daar steeds weer overschrijf in de artikels voor beide duiven-magazines doe ik het maar op deze manier .  

In Nederland kun je bij de NPO. roofvogel aanvallen melden , dat is als ik me niet vergis nu voor het derde jaar , in het begin deden veel liefhebbers daar aan mee , maar omdat er niet veel of helemaal niets meegedaan werd is de animo hiervoor helemaal verdwenen , misschien is het dus beter dit maar van de site te verwijderen .

Nu is er een prachtig nieuw initiatief opgezet door de NPO. en wordt er wekelijks de mening gepeild van de liefhebbers aan de hand van een vraag en wel hoe men denkt over bepaalde zaken , nogmaals misschien wel de beste manier om er achter te komen wat er heerst onder de liefhebbers .

In week 10 van dit jaar was de vraag hoeveel duiven U per jaar kwijt raakte aan de roofvogel : 0 , 1-3 , enz. tot 10 of meer , hieraan kun je zien dat velen er geen benul van hebben , dus ook niet het bestuur , over de aantallen en de impact van het roofvogel probleem .

Je moet namelijk niet praten over aantallen maar over percentages , als je oud en jong samen 200 duiven hebt en er worden er 10 gepakt dan stelt dat niets voor , er zijn liefhebbers waar ze die in 1 week pakken , alleen al 6 van de 18 ouden is vele male erger en eindigt haast altijd in het vaarwel zeggen van de duivensport (waar gebeurt) .

Bij ons werden er in 2009 ongeveer 56 gepakt van de 170 oude en jonge duiven samen ,

als ik me niet vergis zaten daar 8 ouden bij dus werden er een kleine 50 jongen van de 110 gepakt of door die aanvallen kwijtgeraakt , wel moeten we hierbij opmerken dat we het hele seizoen lang enorm veel last hadden van één sperwervrouwtje die we uiteindelijk in September konden vangen toen ze voor het eerst er één pakte in de eigen tuin .

Terug naar de roofvogel zelf , er zijn er eigenlijk maar 3 waar je echt last van hebt wat betreft de aanvallen op duiven , de Sperwer , de havik en de slechtvalk , soms alleen van het vrouwtje , soms van allebei .

DE SPERWER : Alleen het vrouwtje pakt duiven , is enigszins slank met een lange smalle staart , gevlekt van onderen maar soms ook alleen donker , verschuild zich bv.in loofbomen en is daardoor nog gevaarlijker , geeft nooit de moet op en blijft jagen als ze misgrijpt , soms zie je haar een half uur niet terug maar als de duiven vallen is ze er ineens weer , komt op haar prooi terug als ze wordt weggejaagd en is daardoor gemakkelijk te vangen , is fel en redelijk dodelijk , jaagt ook altijd in de avond als het schemerig is , het is dus belangrijk als je last van de sperwer hebt de duiven op tijd binnen te halen .

DE HAVIK : Is iets groter en lomper dan de sperwer , heeft een afgestompte staart en is licht gevlekt van onderen .

Ook hier weer is het vrouwtje groter maar beide pakken duiven heb ik het idee , zweeft vaak boven het hok voordat ze de aanval inzet , is niet zo fel als de sperwer dus waarschijnlijk ook iets minder dodelijk .

Ook geeft ze eerder de moed op als ze misgrijpt en heeft niet dat slimme of sluwe van een sperwer maar is wel moeilijker te vangen .

Als de duiven eenmaal voldoende training gehad hebben kunnen ze de havik in de lucht voorblijven , het meest last heb je dan ook in de periode dat ze voor het eerst buiten gaan en nog stram en vaak te vet zijn .

DE SLECHTVALK :  Iets kleiner van formaat dan de bovenste 2 , donker gespikkeld van onderen en iets wat gebogen kromme vleugels met puntige uiteinden .

Zweeft niet zoveel maar jaagt meer , kan kilometers ver vliegen om voedsel te pakken , dus als hij bij zijn broedplaats geen prooi ziet maakt hem 15 km. niets uit .

In tegenstelling tot de andere 2 leeft en nestelen ze vaak in de bebouwde kom , dus wat jaren terug ten opzichte van de roofvogels nog een veilige plek was daar is de laatste jaren verandering in gekomen , ook doordat ze geholpen worden door de mens met oa. het plaatsen van nestbakken.

Is op dit moment de meest dodelijke roofvogel , zowel het vrouwtje als het mannetje , zijn ook sneller dan de duiven en halen die gewoon in , om te zien vind ik dat een heel naar gezicht , mis je er na het uitlaten plotseling 2 tegelijk dan is dat haast zeker dat ze gepakt zijn door de slechtvalken .

Vooral duiven in vorm die daarom hoog wegtrekken zijn de dupe , duiven die slecht en laag trainen hebben nauwelijks last . 

Het enigste voordeel van een slechtvalk ten opzichte van de sperwer en de havik is dat als hij/zij in de buurt van zijn broedplaats voldoende duiven kan pakken je hem elders soms weken niet ziet , maar dan kan zomaar ook weer raak zijn , een kleine troost .

Kort samengevat : Bomen in de omtrek van het hok zijn vaak funest , vooral grote loofbomen , die nemen het uitzicht weg van de duiven zodat het zo goed als altijd verrassingsaanvallen zijn en daar is haast geen ontkomen aan voor de duiven .

Het dwarrelend vliegen van de jonge duiven die voor het eerst de lucht ingaan hebben een enorme aantrekkingskracht op zowel de sperwer als de havik , voor die tijd moeten de ouden al los zijn geweest zodat deze minder stram en voldoende alert zijn , dat bespaart in ieder geval veel oude duiven .

Veel vragen krijgen we ook of je er iets tegen kunt te doen , natuurlijk kun je ze vangen en/of opruimen , maar is er ook een middel om ze te verhinderen een duif te pakken is dan de vraag , zelf hebben we zo’n beetje alles uitgeprobeerd maar er zijn weinig of geen mogelijkheden die zekerheid bieden , het beste werkte bij ons een sterke lazer zoals deze ook gebruikt worden bv. op Schiphol om de vogels te verjagen of de ganzen bij de boeren op het weiland .

We gebruiken deze ook om zeg maar de lucht schoon te maken bij thuiskomst van de duiven op de vluchten , de grote moeilijkheid is echter de roofvogel dan te raken met de straal of in de buurt ervan te komen zodat deze schrikt en verdwijnt .

Het allerbeste is toch wel om zelf bij het hok te zijn en dan vooral als de jongen voor het eerst proberen de lucht in te gaan , echter bij koud weer een opgave .

Wat goed werkt zijn kraaien vooral als ze nestelen in de omgeving van het hok , die verjagen ze echt , losse kraaien zijn momenten van de dag niet aanwezig en dan slaat de roofvogel vaak toe .

Eksters en vlaamsegaaien doen weinig , alleen geven ze aan als er een roofvogel in aantocht is , kraaien zijn daar ook goed in en je kunt dat aan het geluid horen dat ze een roofvogel begeleiden om deze te verjagen , normaal hoor je als ze elkaar begroeten “KA” , als er onraad is maken ze meer een rollend geluid , ze brengen er dan een R in , het wordt dan ”KRA” .   

De grote ergernis bij ons en anderen is toch vooral het slechte binnen komen van een vlucht omdat ze altijd eerst kijken of de kust veilig is en ook hier weer dit ligt vooral aan de bomen rond het hok .

Co Verbree ,

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..   

Nieuwsbrief Peter Boskamp

petermaand
21 september 24
Als ik dit schrijf is het vluchtseizoen nagenoeg voorbij en kunnen we de duiven volledig gaan ondersteunen voor de rui. Zelf geef ik mijn duiven in deze periode de drie basisproducten die de duiven...

Columnist in Spotlight

peter hok
16 november 24
peter hok
09 november 24
De meeste kweekduiven zijn inmiddels klaar met...
peter hok
02 november 24
Het blad valt van de bomen en dan gaan we snel...
peter hok
26 oktober 24
Gisteravond was ik bij de vergadering van onze...
peter hok
19 oktober 24
De kweekduiven zijn ver klaar met de rui en de...
peter hok
12 oktober 24
Richting de winter beginnen alle veilingen weer....
peter hok
05 oktober 24
De zon scheen, dus heb ik de hogedrukreiniger...
peter hok
28 september 24
In Op (de) Hoogte las ik het stukje over de...
peter hok
14 september 24
Het laatste vluchtweekend staat voor de deur....

Vrienden van Duivenvaria.nl

Promo185x75new Promo185x75new AddeJong185x75new Promo185x75new Promo185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new Promo185x75new Promo185x75new NPO185x75new Promo185x75new Promo185x75new MichelBeekman185x75new Promo185x75new AdSchaerlaeckens185x75new Promo185x75new Embregtstheunis185x75new Promo185x75new Fondclubgrootrotterdam185x75new Promo185x75new Duivenmarktplaats185x75new Promo185x75new LeoLronk185x75new Promo185x75new Promo185x75new GerardDekker185x75 Promo185x75new Promo185x75new BannervanAdrichem185x75 Promo185x75new Promo185x75new ZLU185x75new Promo185x75new Promo185x75new GJBeute185x75new Promo185x75new Promo185x75new

Meest gelezen berichten

Buienradar

Windy.com

Uitslagen

Compuclub250x80new

 

 

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40