- vrijdag 31 augustus 2018
Meestal zijn het de grote namen met de echt goede duiven die in aanmerking komen voor een gesprek. Maar niet alleen zij. Er zijn andere, vrij onbekend soms, maar met even mooie resultaten als die ‘groten’ net die ronkende namen. Mannen als Herman Bevers, woonachtig in Sint Job, in de duivensport bekend vanwege een inkorflokaal waar vaak zo uitmuntend gespeeld wordt.
In een grijs verleden, voordat ik echt goed vertrouwd was met het Belgische systeem, wees Jos Vercammen me er al op. ‘Een prijsje in Sint Job is soms nog een prijs per tiental Nationaal, let er maar eens op’, aldus Jos. Dat deed ik en de kampioen uit Vremde had gelijk. In het inmandlokaal van de Padvinders wordt keihard gespeeld. Maar wat wil je als je ziet wie er voor de fond in komen inkorven. Naast Vercammen ook een Roodhooft, Geerinckx, Ouwerkerk Dekkers, M Wouters, Vereycken Gommers, Dirk van Dijck en andere. Voor HaFo maar vooral vitesse is Sint Job de thuisbasis voor ene Herman Bevers.
WIE IS HERMAN BEVERS
Herman wordt 70 en mensen kennen hem als ‘de frietboer’. Ik ontmoette hem voor het eerst in 2008, tien jaar geleden alweer, ´s avonds in datzelfde inmandlokaal. Wij hadden op de HaFo goed gespeeld maar ik wilde weten hoe goed en daarom vroeg ik iemand hoe de HaFo die middag verlopen was. ‘Die mannen van Maegh weer he, die komen op als een komeet’, kreeg ik te horen.
Ik was verbaasd. Kende die man me? Wilde hij lollig zijn? Nooit zal ik het weten. Aan een tafelgenoot vroeg ik wie hj was. Verbaasd keek die me aan. Ken jij die niet? Dat is Herman Bevers. Je kan wel zien dat je geen vitesse speelt. Maar die naam kende ik wel. Dat was die man die op vitesse de eerste prijzen aaneen reeg. Soms zelfs stuntte. Of hoe noem je dat als je met 2 duiven mee de 2 eerste prijzen wint. Vitesse was altijd zijn spel, maar de laatste jaren steekt hij ook op de HaFo zijn neus aan het venster. En hem kennende zal het niet lang duren of hij is ook in deze discipline top. Sommige mensen hebben nu eenmaal meer eergevoel.
HERMAN BEVERS ALGEMEEN
Wanneer en hoe ben je in de duivensport verzeild geraakt?
Een oom in Malle speelde met duiven en uit verveling ging ik vaak bij hem letten. Al gauw verveelde ik me niet meer en was ik om en ging zelf duiven houden. We spreken 1971. Vergeet het nooit meer. Ik won over heel het jaar een enkel prijsje, de 36e uit Quievrain.
Hier staan nogal wat hokken. Hoeveel duiven heb je nu?
Alles bij elkaar toch wel 250. (Zo iets zie je vaker in België. Je bent bij een vitesse specialist die amper een handvol duiven speelt en het is schrikken als je ziet hoeveel duiven hij heeft. Veel meer dan je zou verwachten).
Vitesse is je favoriete spelsoort?
Inderdaad beleef ik de meeste lol van Quievrain en Noyon. Op de HaFo doe ik overigens al goed mee. In 2013 werd ik 3e Nationaal Kampioen KBDB HaFo jongen.
Wat voor spelsysteem hanteer je met oude?
Traditioneel weduwschap. Ze hebben al vaak gezegd je moet ‘totaal’ spelen maar ik kan niet met duivinnen omgaan.
Heb je een goede duivenboekhouding?
Verre van. Ik bewaar heel weinig. Toevallig lag een uitslag jonge duiven van Noyon op tafel. De eerstgetekende won de 1e prijs tegen 776 jongen, de 2e getekende de 3e prijs, de 3e en 4e getekende de 42e en 27e prijs.
DE DUIVEN
Waar kwamen je eerste echt goede duiven vandaan?
Van redelijk onbekende streekgenoten. Gust van Tichel uit Brecht. Die was destijds clubvoorzitter, had steengoede duiven maar heeft er niet lang plezier van gehad. Die werden gestolen. Ik bekwam heel goede van Jochems van Goubergen, van Verreckt Meeuwsen Sint Anthonis (nog bijzonder goed op de vitesse). Van Marcel Wouters kreeg ik een zoon van de Leeuw waar ik erg goed mee ben en ook van Eddy Janssen, Dirk van Dijck, Danny van Dijck, Jef Heremans en Gustje van Aert kwamen prima duiven. Van de laatste komen de huidige HaFo duiven. Ook het bloed van de Leeuw en den Ad doet het hier goed op de HaFo. Mijn eerstgetekende is er een van Gustje van Aert.
Dat is nogal wat. Dan heb je al veel geld uitgegeven aan duiven zeker?
Bijlange niet. Op Internet zit ik niet en dan kan je er ook niet kopen. Wel koop ik in de winter nogal wat bonnen, ook van genoemde mannen, en meestal ga ik dan met meer dan een duif naar huis. Van sommige kan ik trouwens krijgen wat ik wil. (Noot A S: Herman is een sociaal iemand, met veel vrienden met wie hij over niets liever praat dan duiven).
De duiven waarmee je Hafo, en vitesse speelt zitten op verschillende hokken zeker?
Inderdaad.
Wat is de beste duif die je ooit in voerde?
Ik durf zeggen dat ik twee duiven buiten categorie heb, de Raket en de ‘13’. (Noot A S: natuurlijk kende ik die duiven, wie niet). Alle vier de ouders van die 2 supers, want zo mag je die wel noemen, komen van andere hokken. Gekregen uit vriendschap. Het gezegde ‘goede moet je krijgen is bij mij dus wel heel erg van toepassing. Zo kwam de vader van de Raket van Jef Verreckt, de moeder kwam van Jochems van Goubergen. Dit was mijn kweekkoppel voor de vitesse. Je wil niet weten wat daar allemaal uitgekomen is. Dan heb ik dus de ‘13’. De vader is een zoon van de Leeuw van Wouters, de moeder is van Dirk van Dijck.
Wat zijn nu je beste kwekers?
Kinderen van de Raket zijn bijna allemaal in staat eerste prijswinnaars te kweken. De ‘13’ is een aparte. De directe kinderen zijn matige vliegers maar kweken enorm. Enkele van mijn beste duiven zijn kleinkinderen van de ‘13’. O ja, ik zou het nog vergeten, van Stanny Laurijssen Hoogstraten heb ik een heel goede, ook voor een bon, en er zit een prima duif van vriend Peter van Oerle. Ook de soort Romain Loozen, Christ van de Brande en Geerinckx doet het hier prima. Zoals de meeste koop ik soms ook duiven maar de beste kreeg ik uit vriendschap of voor een gekochte bon.
SPEL MET OUDE
Enkele prestaties van de laatste twee jaar?
Dit had ik nog nooit mee gemaakt. Dat Herman geen catalogus had verbaasde me niet. Maar… hij bewaart niet een uitslag. Het verleden telt niet aldus Herman. Voorbij is voorbij.
Kan je iets meer zeggen over die twee witte raven de ‘13’ en de ‘Raket?’ Daar heb je toch wel uitslagen van?
Inderdaad, omdat een andere ze bewaarde. De ‘13’ won alleen in 2016:
1e van 703 duiven.
1e van 927 duiven.
1e van 696 duiven,
1e van 691 duiven.
2e van 962 duiven (na hokgenoot).
3e van 975 duiven enzovoorts
Sjonge jonge. Dat is nogal wat. Geen wonder dat je de naam van die klepper in het Antwerpse zo vaak hoort.
Zulke zijn inderdaad witte raven, want hij vloog niet alleen in 2016 super. Hij was zelfs drie jaar op rij bij de Nationale Asduiven KBDB. In 2014 vierde Nationale Asduif, in 2015 tiende en in 2016 was hij de tweede. Hij moest toen alleen die fameuze crack van Staf Boeckmans voor laten gaan. Die zit nu trouwens op het hok van Dirk van Dijck.
Vloog die als jonge duif ook al zo goed?
Bijlange niet, ofschoon het zeker geen slechte was. De nestbroer was beter. Ook de kinderen zijn geen echte toppers maar, zoals eerder gezegd, geven die heel makkelijk goede en zowat allemaal eerste prijswinnaars. Ondertussen was dorpsgenoot Peter van Oerle aan komen schuiven en ook die bleek goede uit die ‘13’ te hebben en Peter Theunis via hem nog betere.
En dan die duif zonder stamboom, de Raket.
Peter van Oerle: ‘Die is nog beter dan de ‘13’ en won zeker 15 eerste prijzen, allemaal van Quievrain. Ook zijn broers vliegen allemaal. Lia kreeg er een broer van die liefst 5 eerste won. (Bedoeld wordt de vrouw van ‘de Jurgen’, de neef van Herman, de zoon van de Roger, de voorzitter in Sint Job).
Wordt er getoond?
Op de vitesse wel, op de HaFo niet.
Kan je iets zeggen over manier van voeren?
Ik voer ze zoals zowat iedereen zeker, lichtjes op.
En op de dag van inmanden?
Dan krijgen ze ’s morgens volle bak. Ik ben dan wel een vitesse speler maar speel niet graag duiven op de honger.
SPEL MET JONGEN
Hoe veel jongen kweek je?
Toch wel 200. Er zitten er nu nog 35.
Dat is wel een heel groot verschil, leg eens uit.
Te veel bons geschonken, te veel jongen dood door Adeno, te veel kwijt en de tweede ronde is naar eerder genoemde Lia gegaan. Noot: Dus deze manschenkt ze van zijn beste zo maar aan de concurrentie in eigen club.
Hoe speel je je jongen?
Op de deur.
Vertel eens over opleren en rijd je tussen de vluchten door?
Jongen worden grondig opgeleerd, daar wordt zeker tien keer mee gereden. Tijdens het seizoen wordt nooit gereden. Waarom zou ik dat doen met duiven die zo al gemakkelijk eerste prijzen winnen.
Heeft dat rijden in de week echt nut denk je?
Ik denk inderdaad dat je daar mee voor bent, maar zonder kan ook hoor.
Verlies je er ook zo veel?
Elk jaar een kwart. Vroeger zou men dit veel vinden, maar vandaag de dag is dat betrekkelijk weinig.
En Adeno? Ook hier een gesel?
Had ik nooit last van tot dit jaar. Had zelfs de gevaarlijke variant Adeno2 met een aantal doden tot gevolg.
Vertel eens iets over je manier van voeren.
Ze krijgen licht voer, ruimengeling en op de dag van inmanden ’s morgens volle bak, dan gaan ze nooit met volle krop de mand in.
MEDISCH EN ZO
Kom je vaak bij de dierenarts?
Weinig. Als ik al ga is dat naar Cottinie of de Weerd.
Wat doe je blind?
Voor het spel een vijfdaagse kuur tegen het geel en bij thuiskomst BS. Gele druppels heb ik gedaan maar niet meer, dat is me te veel werk. Verder doe ik niets. Waarom zou ik als ze zo goed vliegen?
Welke supplementen geef je?
Heel veel grit, bijna elke dag vers, vitamines van Herbots, Naturaline en look tot het gaat stinken. Zeg maar twee keer per week. En dat is al.
HOKKEN
Vertel eens iets de hokken?
Pannen dak zoals je kan zien en boven de koppen van de duiven is het dicht. Geleerd van Albert Marcelis. Overdag is het voor een klein beetje open.
HERMAN BEVERS SPECIAAL
Lees je veel over duiven en zit je veel op internet?
Ik lees weinig, op internet alleen voor uitslagen.
Met wie binnen de sport heb je veel contact?
Peter van Oerle, die is hier kind aan huis. Marcel Wouters, Dirk van Dijck en Konings van de Wildert. Heb van hem trouwens een prima duif.
Wie zou jou blij kunnen maken met wat jonge duiven?
Meerdere. Vooral ook omdat ik het eens ben met de uitspraak ´goede moet je krijgen´. Ze moeten ze je gunnen. Zo kreeg ik van Jochems van Goubergen vijf duiven gratis en het waren vijf supers.
Een advies voor de KBDB?.
Ach je hoort zo veel en de meningen zijn zo verdeeld. Ik ga er van uit dat die mannen hun best doen.
SLOT
Tot zover een kennismaking met Herman Bevers, de te kloppen man op vitesse in Sint Job, zowel met oude als jongen. Het is een rustig iemand, geen ´man van papieren´, zoals ze zeggen. Zijn vrouw Maria moest bijspringen om enkele stambomen uit te draaien. Er komt geen verkeerd woord over de medemens over zijn lippen en daardoor misschien dat Herman goed ligt bij mede liefhebbers.
Het verklaart ook waarom hij zo veel bruikbare tot goede duiven gratis kreeg. Peperdure duiven koopt hij niet en zijn vele contacten met goede spelers verklaart waarom het op zijn hokken een allegaartje is. Maar het is wel een allegaartje van klasse duiven. Namen zeggen hem niets, hij heeft duiven om te presteren, niet voor de handel. En hoe goed hij is weten de mensen best die tegen hem spelen. Of beter… die dat proberen.