- zondag 11 augustus 2024
Soms heb je met iemand een klik zoals we dat noemen, soms ook totaal niet.
Ik had een ‘klik’ met Klak, wat zich uitte in een maandelijks etentje in Eersel met de dames. Ook wijlen Jan, de vader van Rik, was een graag geziene gast in Reusel.
En elkeen die Klak, de kampioen tegen wil en dank, een beetje kende wist van diens ‘zwarte lijst’.
Daarop stonden de namen van liefhebbers die bij hem niet meer welkom waren, meestal om dezelfde reden: Duiven gekocht om er aan te verdienen, niet om zich te versterken.
Jos: ‘Ze komen hier pakweg 10 jongen kopen, als ze geluk hebben zitten er 2 goede bij en de rest verkopen ze verder, soms voor meer geld dan ze hier betaalden. Dat lukt bij mij èèn keer.
TWEEDE HANDS
Zulke duiven staan soms op verkoopsites. Duiven van een ‘naam’, maar aangeboden door derden. Soms wordt heel bewust de valselijke indruk gewekt dat die ‘naam’ zelf de duiven te koop aan biedt. Dat is natuurlijk verwerpelijk.
Verder mijd je liefst oudere duiven, maar dat wil niet zeggen dat je er kansloos mee bent.
KANS
- Misschien kweekten ze op hun nieuw adres niet vanwege nooit de juiste partner.
- Misschien kan de baas niet met duiven om gaan en waren die nooit gezond.
- Misschien kregen ze gewoon te weinig kansen.
- En uiteraard bestaat de kans dat de verkoper, die eerder koper was, gewoon wat centen wil zien.
INVERSIE
Het woord alleen al maakte mensen depressief. Onlangs viel het woord hier weer.
Jan uit Limburg: ‘Je wilt niet weten hoe ik me toen geërgerd heb. Ik nam als ik naar mijn werk ging dikwijls jongen mee. Ook met helder windstil weer. Nooit lette ik op inversie, voor mij bestond dat niet. En nooit waren er problemen.’
Grensbewoner B is er nog zo een.
‘Als de Belgen hun duiven thuis hadden en die van mij vanwege inversie nog in de bloedhete zon stonden kon ik wel janken over zo veel onkunde. Alle ervaren kampioenen zijn voor vroeg lossen. Ook Hans Eierkamp zo schreef je. Waarom luisteren ze niet naar mensen met ervaring?’