- zondag 02 juni 2024
Uitslag van Sermaise was inderdaad niet alledaags en weer een ouderwetse.
Bij de oude waren 256 prijzen te winnen en aan 88e prijs alle 12 thuis. Liefhebbers met meer dan 30 mee wachtten toen nog op hun eerste duif.
Bij jrl 170 prijzen te winnen en aan 49e prijs alles al thuis (6 stuks).
Veel reacties waarvoor dank.
Sommige mensen die de duiven kennen of eieren kochten lezen toch niet goed.
P: ‘Dan had je al die beste duiven eens mee moeten hebben.’
Inderdaad waren die niet mee. Omdat ze, hoe goed ze het in het verleden ook deden, amper papier raken dit jaar. Dus geen excuus.
OPGELOST
Alle lokkers die ik had ooit weg gegeven en nu zaten we zelf zonder. Dat probleem is inmiddels opgelost met dank aan Eugene en Louis, de kampioenen uit Goirle.
Trouwens, Stabel en Goirle. Toen Louis er kwam wonen woonden in dit dorp onder Tilburg 125 liefhebbers. Nu nog 7.
OOK ENORM
Zaterdag speelde men ook Bourges. Wie daarop in ZAV enorm speelde was Baeck.
Bij de jaarlingen 12/13. Bij de oude 8/9.
De media schenken vaak te veel aandacht aan de winnaar. Ook bij een over all slecht resultaat.
KUL
Iemand had het over de 006 generatie. Kul.
De meeste goede duiven komen voort uit kruisingen. Heel weinig goede spelers hebben een eigen soort, om over 'ras' nog maar te zwijgen.
Iconische duiven waren met name: Wittenbuik, Kleinen, Rudy, Sprint, Olympiade, Hurricane, Murphy’s Law, 019, Den Orleans (Grondelaers), 613, Kaasboer enz. enz.
De meeste waren kruisingen. Dat zei ik ook tegen die Oosterling. Volgens mij geloofde hij er niets van. Ik zei hem dat je voor de handel best doet aan inteelt, voor goede duiven aan kruisingen. Het moet hem met afgrijzen vervuld hebben. Want zijn gezicht sprak boekdelen.
Himmelhoch
U bent ongetwijfeld anders, beste lezer, maar ik ben een van die velen met nogal was zwakheden. Kleinere of grotere.
Zo kan ik slecht tegen goede duiven verliezen en vroege duiven die bij aankomst zo veel tijd verliezen dat een 1e prijs verloren gaat.
Zoals zaterdag.
BALEN
De snelheid lag iets lager dan verwacht maar eindelijk waren de eerste daar. Vleugel aan vleugel, recht uit de pijp. Ze zaten hoog en stuikten in grote vaart recht op de valplank af. Vlak voor ze dreigden te landen echter vlogen er een op, de andere volgde. Djuu. Dat herhaalde zich enkele keren, een bleek een vreemde en om een lang verhaal kort te maken, minutEN gingen verloren. Ook vanwege geen lokkers.
RESULTAAT
Onze beste duiven, oude rakkers van 2020 en allemaal ooit Asduiven waren niet mee. Geen excuus want, op een na, bakten ze er dit jaar toch niks van.
Aldus moesten 6 jaarlingen en 6 oude de eer redden.
Resultaat goed met in Sint Job tegen 400 duiven 1, 2, 4, 5, 7, 8, 14 enz (12/12).
In Groot Verband (ZAV) werd toch nog de 1e prijs gewonnen bij de jaarlingen. Die wonnen ook alle 6 per tiental en als die alle 6 thuis zijn wachtten velen nog op hun eerste duif. Ook met de oude 6/6, maar de 1e ging inderdaad verloren. .
OUDE
Er vlogen 766 oude. De elfde duif (van twaalf mee) won de 55e prijs. De twaalfde won de 88e prijs. Ook hier; als alles thuis is moesten velen nog beginnen.
Dus gemengde gevoelens, maar vooral balen.
‘Himmelhoch jauchzend zum tode betrübt’, zeggen onze oosterburen.
Overigens 12 duiven mee en die van bijna 400 km. allemaal op ruim 10 minuten klokken was ook niet alledaags.
ZUID HOLLAND
Ik haal wel eens aan dat vanaf HaFo de wedstrijden in Nederland vlotter verlopen. Hogere snelheden en kortere concoursduur.
In Zuid Holland vloog men zaterdag ongeveer dezelfde afstand als in Antwerpen. Weer kwamen de winnaars in Union en ZAV veel te kort inzake snelheid.
Ik dacht altijd vanwege beter uitgeruste Nederlandse duiven na twee nachten mand. Maar in Belgie is HaFo nu ook 2 nachten mand. Denk dat het de grotere aantallen duiven in Nederland zijn waardoor grote groepen langer bij elkaar blijven en sneller vliegen.