- zondag 22 oktober 2023
RVB
Veel ouderen, ook duivenliefhebbers, praten graag over vroeger. 'Toen alles zo veel beter was' en hoe er toen gepould werd.
En ‘vroeger’ is ‘nu’ in Berlaar Heikant zoals men eerder kon lezen.
Eergisteren, zo liet R H weten, was het daar weer raak. Liefst 32.000 € werd er gepould op 526 duiven. Jazeker oktober 2023 (!), ongeveer een maand na het sluiten van het 'officiele' seizoen. Liefhebbers nemen er onbetaald verlof omdat met duiven spelen meer op kan leveren dan werken.
WORDT NOOIT IETS.
R komt uit die streek en wilde me enkele duiven laten zien.
R is een brave ziel, enthousiast liefhebber met EEN probleem. Hij kan geen platte prijs winnen. Een jaar of 4 geleden was hij ook hier en van dat bezoek herinner ik me zijn moddervette duiven.
16 Vliegers die hoogst sporadische papier raken? Zulke slechte duiven heeft niemand. Dan moet er iets anders aan de hand zijn. Deze duiven waren al even vet als die hij eerder liet zien. ‘Ze komen in de ruitijd ook niet los’, was zijn verweer. Zoeken naar excuses om eigen falen te verklaren? Geen volk kan dat beter dan duivenmelkers. Altijd hebben ze wel iets.
WEER NIETS
‘Wordt volgend jaar weer niets’, zei ik. Te zware duiven zijn nergens goed voor, niet voor de kweek, niet om te vliegen en niet voor een goede rui. Hij was er ook zo een die beweert dat zijn duiven geen grit lusten. Ik heb dat meer gehoord. Flauwe kul natuurlijk.
Hun duiven pikken het niet en dat is heel wat anders. En waarom pikken ze het niet? Omdat het altijd op het hok staat. Het voornaamste bijproduct voor duiven hoort daar evenmin als die potjes mineralenmengsels. Je moet grit om de paar dagen met hele kleine beetjes geven.
Mijn bezoeker zou zijn leven beteren, met meer beleid gaan voeren, maar ik ben bijna zeker dat er niets verandert en hij helaas slecht zal blijen spelen zo lang hij duiven heeft.
Heel goed bedoeld maar helemaal fout !
CONCURRENTIE
In Antwerpen zouden de beste duiven zitten, meer bepaald in de regio Berlaar, Hallaar, Itegem. Zeker voor vitesse en kleine halve fond.
Dat denken velen in Nederland, Belgie en eigenlijk overal. Het verklaart waarom veel buitenlandse kopers alleen Belgische duiven willen als hun ringen beginnen met een '6'.
En '6' refereert naar Antwerpse duiven.
Betere duiven daar is evenwel niet te zien aan de Nationale Kampioenschappen. Op een enkele uitzondering na laat heel de provincie het afweten. Volkomen onbekende ‘exotische’ namen uit exotisch klinkende plaatsen domineren de nationale kampioenschappen over de kortere afstanden.
Dit heeft alles te maken met aantallen duiven in concours en vooral concurrentie. Of moet ik zeggen ‘minder concurrentie?’
Als doordenker een vergelijking met Wim Kieft, een begenadigd voetballer van weleer en in Nederland ooit goed voor jaarlijks zeker 20 doelpunten. Hij verkaste naar Italie en...?
Met scoren was het vanaf toen gedaan, en U mag raden waarom.
Dienaangaande moet ik iets verklappen over mezelf. Wist U dat ik ooit winnaar was van een tennistoernooi toen ik al even in de 50 was? De hoofdprijs was een doos kleurpotloden, herinner ik me nog. Zoals ik me ook herinner dat mijn opponenten vijf vrouwen waren van een eind in de 70. Ik bedoel maar.