- zondag 09 juli 2023
Ook tikken gehad in het weekend van 13 juni? Ik/wij ontsprongen de dans omdat we niet in durfden korven, vanwege de voorspelde ZO wind.
Maar vooral in Brabant en Zeeland was het erg. Hun duiven die op Chateauroux zaten en na een halve dag karren op het heetst van de dag vrij gelaten werden in Quievrain hebben het geweten. Zelfs legde een aanzienlijk aantal het loodje.
Nu heb ik uit betrouwbare bron informatie die een ander licht op het gebeuren werpt.
KBDB EN NPO
De Belgen kregen dat weekend alle lof toegezwaaid omdat ze zo slim waren geweest de fondvluchten een dag te vervroegen. Naar vrijdag en het verloop was perfect.
Naar verluidt zouden Brabant 2000 en Zeeland dezelfde plannen gehad hebben. Alles was geregeld op een niet onbelangrijk facet na: Een lossingsvergunning voor vrijdag. De NPO echter weigerde die te geven na samenspraak met de KBDB.De overvliegende duiven zouden wel eens veel jongen mee naar Nederland kunnen ‘sleuren’. Waar heb ik dat meer gehoord.
FLAGRANTE LEUGEN
De Belgen (lees KBDB) maken het hun noorderburen vaker moeilijk. Naar mijn idee is het gezeur over lossen jaren geleden begonnen op die dag dat om een of andere mysterieuze reden overal in Nederland en België veel jongen verloren gingen. Een Vlaming beweerde dat daar die dag 10.000 duiven uit Zuid Holland waren gelost. Navraag leerde dat dat absoluut niet waar was.
Trouwens overvliegende duiven? Die dag waren ook in Groningen en Friesland veel jongen verloren gegaan. Welke duiven kwamen daar over gevlogen?
EN ZIJ DAN?
En wat moeten Brabanders dan wel niet zeggen als men daar van boven de rivieren leervluchten houdt? In Antwerpen heeft men meerdere dagen per week leervluchten. Uit Quievrain, Boom, Merchtem en Brussel met name. Je hoort er niets over.
Terugkomend op de op vrijdag 9 juni geloste Belgen : Wonen in Noord Frankrijk dan geen liefhebbers? En vliegt de ZLU dan nooit op vrijdag?
Nu zouden Nederlanders lossen op vrijdag voorgoed kunnen vergeten. Amai. In het verleden zijn er meer fricties geweest tussen de KBDB en Nederlanders.
Van sommige Belgen is bekend dat ze een hekel hebben aan Nederlanders. Het zij zo en dat mag. Hopelijk geldt dat niet voor mensen binnen de KBDB.
DERTIENDE KEER
Andre was een massa jongen kwijt en die waren toch veelvuldig geleerd. Al twaalf keer eerder weg gehad, zo beweerde hij. Ik lapte die ook vaak. Misschien wel 20 keer. Maar de 13e keer sloeg ik altijd over… ;-).
MASSA INKORVERS
Enkele maanden terug schreef ik dat het niet allemaal negatief was, soms zelfs het tegendeel, als je massa inkorvers in je club had. Ik noemde als voorbeeld liefhebbers die zonder die massa inkorvers vele kilometers verder zouden moeten rijden om in te korven omdat, zonder die groten, hun duiven niet meer zouden worden opgehaald vanwege te gering in aantal. Kreeg van twee mensen commentaar. Eentje: ‘Valt tegen dat je die groten zo de hemel in prijst.’
Onzin. Ik gaf gewoon de andere kant van de medaille weer. Daarbij vergat ik zelfs iets. Door het fenomeen ‘Grootmeester’ korven nogal wat liefhebbers minder duiven in dan ze normaal zouden doen.
Maar als je pakweg 30 vliegers hebt en je mandt er 10 in weerspiegelt de uitslag niet de kwaliteit van het hok. Massa inkorvers die hun hele hebben en houden in manden zijn transparanter. De kwaliteit van hun duiven is beter te beoordelen. En die is zeer hoog bij mensen die bijvoorbeeld 40 prijzen pakken van 50 duiven. Heel andere koek dan 4 op 5.