- zondag 18 september 2022
Afgelopen zaterdag sloot het seizoen in Belgie af met een Nationale vlucht uit Chateauroux.
Belgen lossen veel makkelijker dan Nederlanders. ‘Daar zijn ze roekeloos’, zeggen de Nederlanders. Veel Belgen vinden Nederlanders dan weer angsthazen. ‘Als je alleen bij mooi weer durft lossen kies je beter een andere hobby.
Zaterdag was weer zo’n typerende dag. De Belgen losten, zij het pas om 10.00 u met buien onderweg, de Nederlanders stelden uit.
ORLEANS
In Zuid Nederland speelde zaterdag Orleans. Maar van de magie is niets meer over. Ooit was de vlucht weken voordien al onderwerp van gesprek, werden over uren gemaakt om te kunnen poulen, men ging papjongen lenen, met duiven naar dr. V d Brink voor een spuitje, ’s nachts lag men wakker. Er ontstond zelfs een nieuw woord ‘Orleanskoorts’. Je moet het mee gemaakt hebben. Nu stonden er geen 200.000 duiven in Orleans, maar goed 5.000. Hoe is het toch zo ver kunnen komen vraagt een mens zich af.
CHATEAUROUX
500 km zou volgens groen uitgeslagen bobo’s te ver zijn voor jongen. Chateauroux is 100 km. verder. Ondanks forse buien waren er geen verliezen. Wel werd het concours min of meer ontsierd door een westelijke wind die de helft van het land al bij lossing kansloos maakte.
Het was Limburg boven. En wat ZAV betreft een wel heel vreemde uitslag. Vercammen, Roodhooft en Geerinckx zijn in de provincie tenoren van formaat en landelijke top op de kleine fond. Amper te kloppen. Als Roodhooft nu 16 duiven heeft heeft hok Vercammen wel geteld een duif van 73 mee, Geerinckx heeft dan nog niets (33 mee). Andre heeft goede, laat daar geen misverstand over bestaan, maar zo’n uitslag is in volle seizoen uitgesloten. Of moet je zeggen ‘wat deed hij goed en deden beide anderen verkeerd zo laat in het jaar.’ Ze wonen immers redelijk kort bij elkaar.
NOORDERBUREN
In Nederland is voor jonge duiven specialisten geen plaats meer. Gezien hoeveel jongen die Belgen nog hebben? En dat na een reeks HaFo vluchten. De vraag rijst of men in Nederland het contact met de werkelijkheid aan het verliezen is. Die Nationals lijken in Belgie de krenten in de pap en worden alsmaar populairder.
Bij een beetje pech met het weer hebben de jongen in Nederland niet een vlucht meer met een beetje afstand. Dus praat niet meer over Belgische vitessers.
AKTUEEL
Duiven zijn nu stevig aan het ruien of ze gaan dat snel doen. Vooral beginnende liefhebbers, misleid als ze zijn door sommige publicaties, vragen zich af of ze iets kunnen doen, of misschien wel moeten doen, voor een optimale rui.
Moeten? Het antwoord is ‘nee’. Ikzelf speel al meer dan een halve eeuw met duiven. Nog nooit zei iemand me ‘je duiven zijn niet goed door de rui gekomen’ en geloof het of niet, nog nooit deed ik iets extra. Gaf nooit thee, muitzaad, vitamines. Dat is ook niet nodig. De rui is een natuurlijk proces dat in gang wordt gezet door korter wordende dagen.
KWATSJ
En ruimengeling dan? Kwatsj en met de rui heeft het niets van doen. Een term die ergens wordt op geplakt om kopers te lokken. Vergelijk de ruimengelingen van de diverse firma’s, je ziet zulke verschillen dat je er meteen van genezen bent. En de voerfirma’s kan je niks verwijten. Die luisteren naar wat het volk wil en willen verkopen. Desnoods het geluid van holle vaten. (Vervolg in Sportblad de Duif).