- zondag 25 juli 2021
Ja, in B N zitten nog duiven. Zelfs waren er dit jaar ambitieuze plannen om, met wat fysieke hulp, oude tijden te doen herleven. Omdat momenteel meerdere koppels bijzonder goede vliegers geven werden van die koppels ook jongen op het hok in B N gezet. Dus jongen uit bewezen kwekers en broers en zusters van Asduiven en winnaars in Belgie. Maar helaas... Begin mei kondigde het onheil zich al aan, in juni werd het ziekenhuis, net in die periode met dat mooie weer. Na twee weken mocht ik gaan. Zes kilo lichter en verzwakt. Duiven was het allerlaatste wat mijn interesse had. Dat ze in leven bleven kwam door hulp van vooral Simon, maar ook Daniel en zelfs de kleinzoon van amper tien.
EN TOEN
Knapte ik wat op maar zat dus wel met een 25-tal mooie jongen die niet opgeleerd waren. En alsof het was om zout in de wonde te strooien vertonen die al enige weken een ongekende gezondheid. Het hele zootje zit bij elkaar, oude vliegers, lokkers, wat kwekers en dus die jongen. En toch… als ’s morgen de erkers worden geopend knallen ze naar buiten, zijn lange tijd weg en zowat heel de dag vliegen ze, zitten amper, lijken schrikachtig. En wat doet een rationeel mens dan? Die zoekt een verklaring. Er waren twee mogelijkheden.
MOGELIJKHEID EEN
Ik heb nooit veel geloof gehecht aan de meerwaarde van bijproducten. Geloofde alleen in elektrolyten en een beetje in biergist en Sedochol. Nu hoorde ik veel goeds over ‘Rapid Recovery’ (elektrolyten) van Floris, een firma uit Vught. Die hadden ook poeder in de aanbieding voor een betere immuniteit en iets dat in de buurt kwam van Sedochol. Dat geprobeerd met het mineralenpoeder van dierenarts Marien, wat ik al jaren gebruik, en biergist. Ik deed dat aan het voer kleven met water waarin wat honing was opgelost. Heel plakkerig dus. Had dat een heilzame werking op de gezondheid? Of was het iets anders:
MOGELIJKHEID TWEE
Die jongen waren dus niet opgeleerd en niet gespeeld. Waren die fit gebleven door geen talloze uren doelloos de weg naar huis te zoeken? Hoe vaak zie je immers niet dat jongen als het ware ineen storten na een slechte vlucht met veel nakomers, ook de volgende dagen. En hoe vaak hoor je niet dat contacten met andere duiven in de reismanden funest zouden zijn voor de gezondheid? Vanwaar die vorm nu? Zou het dus niet weten. Zoals je soms ook niet snapt waarom sprake is van geen vorm.
VERLEDEN ZONDAG
Hadden ook de duiven op de HaFo het zwaar. Ik vond bijna 400 km voor jongen zelfs een beetje TE. De eerstgetekende bij de jongen, dezelfde die verleden week, ook van Sermaises, de 1e prijs won, won nu de 7e tegen 854 jongen en de 8e in de Overkoepeling tegen 1.224 duiven (2/4).
Ook bij de oude was dezelfde duif die verleden week de 1e prijs won voorop, de 721. Die won de 7e tegen 628 duiven en in Overkoepeling, tegen 1.226 duiven ook de 7e. In dat andere Samenspel had die dus opnieuw de 1e gewonnen, haar zoveelste. Tegen die 1.226 duiven werd het 7, 15 enz met een bevredigende 10 op 14.
OPPASSEN
Het weer belooft voor komende zaterdag weer niet veel goeds. Naar verluidt zou Zeeland weer op vrijdag vliegen. Als de wind inderdaad uit het Zuidoosten gaat waaien blijf je beter thuis met onervaren jongen. Misschien zelfs ook met andere. Je kan beter enkele bekers verliezen dan een goede duif. Inderdaad, al is het er maar EEN. Je moet er immers te veel kweken om daar die ene echt goede aan over te houden.