- zondag 04 juli 2021
Wetende dat je duiven gezond zijn of zelfs vorm hebben kan het intens genieten zijn die van een vlucht op te wachten. Vooral de aankomst van die eerste duif kan een kick geven die je mot kennen om te weten wat het voor een sportman betekent. Maar een sport die zo afhankelijk en nauw verbonden is met het weer kent ook zijn keerzijde. Tegenslagen en teleurstellingen kent men in alle sporten. Een heel klein detail kan soms een heel jaar intensief oefenen nutteloos maken. Men moet daar mee om kunnen gaan, ook in duivensport.
EIND JUNI
Ik ben van nature nogal trouw. Als ik met iemand goed overweg kan is dat meestal voor altijd. Zowel binnen als buiten duivensport. Zo wezen Jos (die hier in B N 30 jaar kwam letten) en Willem me er begin deze eeuw al op dat het met het weer rond en kort na de langste dag vaak kommer en kwel is. Tenminste voor de duiven. 2021 is niet anders.
OUDE EN JONGEN
De vluchten met oude geven al weken weinig reden tot vrolijkheid. Tenzij je afdeling gelukkig (kundig?) was met lossen. Vluchten verlopen traag, er gaan er te veel verloren. Ook de start met jongen verloopt uiterst moeizaam. Een greep uit wat mails.
A heeft 4 jaar duiven. Hij is er helemaal aan verslaafd geraakt, maar nu, na 5 keer opleren heeft hij er nog 9 van de 32.
B had nog nooit zulke mooie jongen. Hij durft ze niet opleren. Is al meer dan de helft kwijt van het dak.
C heeft na 5 keer lappen en 2 leervluchten met de club ook maar de helft meer over. En toch is het iemand met zeer goede duiven.
D is zelfs landelijke top. Hij heeft zijn jongen 3 maal gelapt op 10 km. Maar telkens blijven ze uren weg. Soms komen jongen die ’s morgens gelost werden pas in groepjes tegen de avond thuis. Helemaal leeg gevlogen. Hij weet nu niet goed wat te doen.
IDEE?
Exemplarisch is misschien wel E. Die had een 60 tal jongen, maar omdat hij al flink op leeftijd is zag hij er tegen op die te pakken. Half mei is hij de helft gaan lappen, de andere kregen een knijpring om en die zouden later worden gelapt. Van de in mei gelapte duiven is er een weg. Van de latere die nu een keer gelapt zijn is tweederde weg. De meeste van het hok.
Je zou bijna gaan denken. Begin op tijd met lappen, al in mei, en stop daarmee tegen ‘de langste dag’. Vanaf half juli kan je het lappen hervatten.
Zoals nu kan het niet langer. Het was te veel jaren hetzelfde liedje eind juni !!! Als elke beoefenaar van elke sport moet ook de duivenliefhebber kunnen incasseren als een bokser. Maar… als het anders kan..??