- donderdag 17 september 2020
Zaterdag was voor velen de laatste vlucht van het gedenkwaardige vliegjaar 2020. In Belgie werd nog een keer aangezet voor een Nationale vlucht uit Chateauroux.
Over zowat heel de vlieglijn prachtig en windstil weer, maar die nam wel geleidelijk toe uit het zuidwesten, wat je kan zien aan de snelheden. De vlugste in Zuid Holland vliegen op de HaFo 1.500 mpm, in Zuid Nederland was dat 1.400 mpm, de Belgische Chateauroux vliegers haalden net 1.300 mpm. Bijna vanzelfsprekend moest de Nationale winnaar tegen de Nederlandse grens gezocht worden. En dat was ook zo. Daar, in Neerpelt, greep het echtpaar van Hertem Schuurmans goud. Ook De Nederlanders Hooymans en Erik Reynen (met Brian B) deden het geweldig in Belgie.
NEDERLAND
In Nederland zag je een handvol liefhebbers de grenzen nog verder verleggen. Ze klokken hun jongen van 450 km als van een vitesse vluchtje, wel met dien verstande dat ze allemaal veel duiven mee hadden. Of moet je zeggen veel goede? In Zuid Nederland overdonderen P Theunis en hok Van Wanrooy de toch niet geringe concurrentie. In Zuid Holland vlogen ruim 15.000 duiven van Fontenay. W de Bruijn grijpt nipt naast de zege met zijn 157e getekende. Hij en buurman Bas pakken samen 12 prijzen bij de eerste 15. En dat tegen zo’n massa duiven.
DE STRAFSTE
Maar de ‘strafste’, zoals de Belgen zeggen, was toch weer Eyerkamp. Tegen 7.551 jonge duiven wonnen ze 1, 2, 3, 4, 5, 6, 9, 11, 12, 13, 15, 20 enz. Met 45 Prijzen in de eerste 100 en met 109 prijzen van 130 gezette duiven was dat een prijsscore van meer dan 80%. Hans en zoon kochten destijds de beste en tevens duurste duiven van Heremans, maar dat bleek een gouden investering. Op de natoer speelden ze 23 nestduivinnen die evenals de week voordien alle 23 prijs wonnen. De week daarvoor was minder. Toen was het 22 op 23 !!
CIRKEL
Ik kreeg meerdere vragen over die oprollers in Nederland die allemaal zo wat op hetzelfde neerkwamen. ‘Die mannen zullen wel goede hebben, maar de verschillen kunnen toch niet zo groot zijn? En ook: Hoe kan je bij zo’n massale lossing zo veel duiven tegelijk thuis krijgen? Het antwoord is van een verbluffende eenvoud, en hier komen we weer bij een oud mantra van me: Ze hebben de cirkel rond.
AUGUSTUS EN SEPTEMBER
Zo pas kwam Sten de eieren van de kwekers halen die over waren en die hij kon leggen. Drie jaar geleden kwam hij voor het eerst. Het volgende jaar al speelde hij heel de boel aan flarden, zoals ik hem trouwens ook voorspeld had, en dit jaar was er helemaal geen houden aan met een keer zelfs de 20 eerste prijzen. Dat smaakte kennelijk naar meer.
Geert Eeckhoudt woont in de befaamde ‘Gouden Driekhoek’ in Oost Vlaanderen. Op een kluitje wonen daar meerdere spelers met Internationale faam. Geert en zijn vader haalden hier in 2006 hun eerste eieren, in 2011 werd weer een ronde gehaald en nu opnieuw. Deze keer van de vliegers, tenminste die ze konden leggen. Geert en zijn vader wisten zelfs Internationaal bekende vedetten als de broers Vandenheede, meerdere keren te kloppen op de HaFo. Op de kleine fond kan je die niet kloppen. Augustus en september zijn de maanden waarin je het best versterking zoekt. Omdat de liefhebbers dan jongen en eieren kunnen missen. Ook van hun beste.
RODDELS OF?
Ze komen om de paar jaar terug. Geruchten omtrent Nationale winnaars bij de oude duiven in augustus en september wat in werkelijkheid jonge duiven zouden zijn. Dus een oude ring om gedaan. Die vermoedens worden vooral sterk als men de ring van de betreffende winnaar niet op andere uitslagen ziet.
Nu zou iemand die de 2e prijs won op een nationaal concours overwegen een zaak aan te spannen tegen de winnaar. Weinig kans. Iemand die met kerstmis 2019 zijn jongen ringen van 2019 om deed zal door geen enkele rechter als oplichter worden aanzien, integendeel, mogelijk krijgt die een compliment omdat die precies handelde volgens het boekje.