- woensdag 13 februari 2019
Samen de jongen grootbrengen
Olympiade
De Olympiade in Polen is weer achter de rug. Kan toch wel zeggen dat Comb. Lin uit Hazerswoude de grote Nederlandse overwinnaars waren met de 1e prijs bij de jaarlingen. Dat zij goede duiven hebbenen dat wisten we al en dan nu eerste , super gedaan mannen. De Olympiade is in 2021 meen ik in Roemenie. Nederland mag in 2023 de Olympiade organiseren. Heel lang geleden is het in Utrecht geweest en daar ben ik toen naar toe geweest. Welk jaar het was weet ik niet meer. Al duurt het nog even eer het 2023 is we gaan allemaal ons best doen om in 2021 en 2022 een top vlieger te hebben. De uitslagen van die 2 jaren tellen er voor. Als je er naar toe mag dan heb je in ieder geval een topduif in je hok. Het is natuurlijk een hele eer om mee te mogen doen. Nu zijn er vanaf donderdag t / m zondag de WK afstanden schaatsen op de televisie. Wel geen Olympiade maar toch leuk om naar te kijken. Men verwachte veel van de Nederlanders en soms valt het wat tegen en soms valt het mee. Dat is ook zo met de duiven. Je heb een prachtige duif waar je veel van verwacht en dat blijkt vies tegen te vallen. Een duif die als laatste toch door de selectie is gekomen wordt je beste duif van het jaar. Er zullen maar weinig personen zijn die het nu kunnen zeggen wat de beste oude / jaarling wordt. Het hangt van zoveel factoren af onder andere weer , wind , gezondheid , de vorm van de dag en ook de gezondheid van de baas telt mee. Mocht ik het weten wat de goede zijn dan vloog ik met 10 oude en kweekte ik ook maar een 20 jongen. Maar ik weet het niet en daarom kweek ik er meestal een 50 stuks voor mezelf in de hoop dat er bruikbare tussen zitten. Nu ik wat meer wil overgaan op de overnacht komen deze jongen er ook bij dus misschien wat minder jongen voor het kortere werk. Het moet wel overzichtelijk blijven.
Op eigen hok
Nadat de vliegduiven kort in de namiddag van vrijdag de 25e januari bij elkaar zijn gelaten was het wachten op eieren. Omdat ik had vergeten de duivinnen een week er voor te belichten zijn ze toch vlot op eieren gekomen. Alle 16 koppels zitten nu rustig te broeden. Dat het koppelen goed is gegaan zal ook mede komen dat ze na het seizoen vorig jaar nog hebben gebroed en tot 19 december half bak bij elkaar hebben gezeten. Nu is het wachten tot de eieren uitkomen. De fonters zijn begin van voorbije week een dinsdag los geweest. Ze waren zo aan het drijven dat ze niet veel vlogen. Ze gingen geregeld op het dak of op het grasveld lopen te vervelen. Vandaar dat ze dinsdagmiddag van elkaar zijn gegaan. Ze zijn al apart los geweest en vlogen gelijk al beter maar kwamen nog niet erg goed naar binnen. Iets te zwaar gevoerd met de kou !! Deze week zou het vanaf dinsdag beter weer worden en dat hopen we dan maar. Ze ook wat korter houden zodat ze beter naar binnen komen. Een paar keer roepen en wie niet snel binnen is heeft geen voer. Dan zullen de treuzelaars de volgende keer wel sneller naar binnen komen. Zo kunnen ze al in het ritme komen ook al zijn het alleen de fonters die nu los gaan. De korte vlucht duiven mogen met goed weer misschien ook wel eens een keer los nu ze op eieren zitten. Zijn de eieren uit gekomen dan hou ik ze liever binnen zodat ze niet naar het land gaan. We zullen nog wel zien hoe het allemaal gaat verlopen. Goede gezondheid en hou je haaks.
mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. http://www.addejongheukelum.blogspot.nl/