Artikelen


Op (de) Hoogte

 NPO Nieuwsbrief, uitgave 16 juni 2023 | week 24
 



Voorwoord

Weekend om snel te vergeten
Begin vorige week liet het zich al aanzien: het zou opnieuw een pittig weekend worden voor de duiven. Het was ook daarom dat het NPO Bestuur op dinsdag al heeft aangegeven om voor de losplaatsen te kiezen met een zo kort mogelijke afstand tot de hokken, geldende voor de Dagfond. Een aantal afdelingen heeft daar ook gebruik van gemaakt. Voor afdelingen die losplaatsen hadden met een zo klein mogelijke afstand tot de thuishaven was dat uiteraard niet nodig. Ook voor het onderdeel Vitesse is er door een aantal afdelingen voor kortere afstanden gekozen. Het seizoen is al vanaf de eerste wedvlucht pittig voor de duiven. Wij kunnen de keuzes maken, de duiven niet. Het is dus aan ons, de liefhebbers.

Het valt mij door de jaren heen op dat er vaak complexe weersituaties zijn rond de eerste dagfondvluchten. Het heeft vast te maken met de stijgende temperaturen begin juni en het weer wat daardoor ontstaat met de nodige, vaak hardnekkige storingen.

Het was de weerssituatie onder Parijs die niet goed genoeg was om duiven te lossen. Het resultaat kennen wij inmiddels, vluchten met een traag verloop. Voor een uitgebreide terugblik en mogelijke consequenties voor de toekomst verwijs ik graag naar het stuk “vluchten weekend van 10 en 11 juni” in de rubriek “Van de NPO Bestuurstafel”. 

Ik wil ook graag aandacht vragen voor de uitvoerige analyses in deze nieuwsbrief van Michel Beekman van de hierboven genoemde vluchten naar aanleiding van de input die de GPS tracks opleveren. Michel besteedt er wekelijks veel aandacht aan in het belang van de duivensport. Dank! Aan het einde van dit seizoen maken wij samen de balans op.

Om dit deel van het voorwoord af te sluiten wil ik graag kwijt dat er in het verleden ook momenten waren waarop de duiven eigenlijk niet gelost konden worden. Toen werd er dan indien nodig, het besluit genomen om de duiven in verband met de weersomstandigheden terug te brengen naar de lokalen of onder de Afdeling te lossen. Natuurlijk iedereen heeft zijn/haar duiven de gehele week voorbereid op een wedvlucht, maar uiteindelijk is het toch het aller belangrijkste dat de duiven gezond en wel weer terugkeren. Er komen daarna ook weer voldoende wedvluchten, denk er eens aan lossingsverantwoordelijken! Ik weet als de beste dat het achteraf allemaal heel erg gemakkelijk is, maar het uitgangspunt 'bij twijfel niet inhalen' is ook te gebruiken bij de duivensport. Dat wil zeggen bij twijfel niet lossen!

Nationale Grand Prix St. Vincent
De duiven zijn - op het moment dat ik dit voorwoord schrijf - onderweg naar de losplaats St. Vincent, onze eerste Nationale concours en tevens Olympische Grand Prix. Er zijn door de 1770 deelnemers 10.192 duiven ingezet. Als het mogelijk is qua timing kunt u hier getuige zijn van de lossing. Het wordt namelijk voor ons vastgelegd. Ik wens alle deelnemers veel succes. Geniet vooral van de aankomsten van uw duiven, ze hebben bij aankomst een prestigieuze Marathon afgelegd. Dat verdient applaus en dat niet alleen voor de winnaars. Nogmaals veel succes allemaal!

Komend weekend
Het blijft maar warm met noordelijke winden. Daarom hebben wij als NPO Bestuur afgelopen maandag het besluit genomen om de minimale afstand voor een Midfond concours te verlagen tot 250 kilometer. Dit uiteraard om de duiven niet te zwaar te belasten. Wij willen ertoe bijdragen dat de energietankjes van onze duiven voldoende gevuld kunnen blijven. Week in week uit hoge temperaturen, tegenwind, lage vochtigheid noem maar op: onze duiven hebben er allemaal mee te maken gehad. Helaas kiezen niet alle afdelingen ervoor om van de mogelijkheid gebruik te maken de afstand in te korten optimaal te benutten.

Als het inbreuk zou doen op ‘eerlijk spel’ kun je je er iets bij voorstellen, maar dat is niet aan de orde. Het blijft gewoon het afgesproken vlieggebied zoals dat geldt voor de Vitesse en Midfond vluchten. Ik kan geen redenen bedenken om geen gebruik te maken van de mogelijkheid om de oorspronkelijke afstand flink in te korten.

Olympische vlucht Helmstedt
De voorbereidingen voor de Olympiade zijn in volle gang. In deze nieuwsbrief informatie over de het Olympische concours dat georganiseerd wordt door Afdeling 10 op 29 juli vanuit het Duitse Helmstedt. Het lijkt mij een interessante losplaats voor alle liefhebbers in ons land. Ik wens de organisatie veel succes met de promotie van dit Olympische concours!

Fijn weekend en veel succes tijdens de verschillende wedvluchten!


Ben Geerink
voorzitter 

 

Inhoudsopgave
 

 


WEDSTRIJDEN

Lossing Grand Prix St. Vincent 


Vanochtend (16 juni 2023) om 11.00 uur zijn er 10.197 duiven gelost in St. Vincent. De temperatuur in St. Vincent is 21 graden en er is een zwakke oostelijke wind. Hieronder vindt u een video-opname van de lossing. 

Tijdstip lossing 
De Nationale lossingscommissie is tot het tijdstip van 11.00 uur gekomen op basis van de volgende feiten:
  • met 21 graden was het nog mooi koel.
  • de temperatuur zou nog op gaan lopen tot 29 graden
  • de duiven in noord Nederland hebben twee uur langer om dichter bij huis te komen.

Wij wensen alle deelnemers veel succes op deze 1e nationale Grand Prix Marathonvlucht!
 
 
 

WEDSTRIJDEN

Voorbeschouwing Grand Prix St. Vincent 


In het Spoor uitgebreid aandacht voor de Nationale Concoursen. Deze week een vooruitblik op de Grand Prix St Vincent van vandaag (16 juni). Wilt u de vooruitblik bekijken? Klik dan op onderstaande button. 
 
Vooruitblik Grand Prix St. Vincent
 

                                                                                                       Terug naar inhoudsopgave

 


VAN DE BESTUURSTAFEL

Vluchten weekend 10 en 11 juni


Gang van zaken
In het weekend van 10 en 11 juni stonden er in elke afdeling een Vitesse en Dagfond vlucht op het programma evenals een Marathon vlucht in Sector 2, in totaal dus 23 vluchten. Het NPO Bestuur heeft de afdelingen op dinsdag 6 juni laten weten dat gezien de zwaarte van het seizoen het NPO Bestuur ging meewerken aan het inkorten van de geplande vluchten voor het weekend van 10 en 11 juni. Het merendeel van de afdelingen heeft daar tijdig gebruik van gemaakt en veel vluchten zijn op voorhand reeds ingekort. Meteorologisch was de verwachting voor noord Frankrijk en de Benelux goed. Voor midden en zuid Frankrijk werd een lastiger situatie verwacht door een daar aanwezige storing.
 
Lees hier verder
 

GPS-TRACK ANALYSE 

Eerste overnachtfond tracks van het jaar 






 


WEDSTRIJDEN

Actueel overzicht van vluchtdata en -tijden

Kijk voor het actuele overzicht van de data en vluchttijden van de geplande wedstrijden op de website van de NPO. Per afdeling is te zien welke vluchten gepland staan. Zodra de lossingstijd bekend is, wordt deze vermeld. 

Wie lost waar
 


WEDSTRIJDEN

Het weer voor zaterdag 17 juni


In een zone met slechts een zwakke veranderlijke wind is veel sluierbewolking over Frankrijk aanwezig. De temperaturen in de vroege ochtend zullen tussen 12-15 gr liggen en in de middag ligt het maximum over de vlieglijn tussen 26-29 gr. De wind blijft weliswaar zwak maar krijgt een noordoostelijke voorkeursrichting. De zichten zijn goed, de bewolking voldoende hoog maar ook de UV waarde kan in de middag naar 5-6 stijgen.

Vlucht St. Vincent 
De dag begint met in het zuidwesten van Frankrijk lage bewolking en plaatselijk mist. Op de losplaats zullen de omstandigheden in de middag voldoende zijn om te lossen. Maar doordat NW/N/NO van de losplaats uitgebreide bosgebieden aanwezig zijn zal daar de lucht wat langer vochtig blijven, maar ook daar worden de omstandigheden goed. We hebben op vlieglijn temperaturen van 26-30 gr te maken en pas vanaf 20u zullen deze wat sneller afnemen. De wind is veelal zwak en veranderlijk iets wat voor de duiven enigszins ongunstig is. Tevens een UV waarde van 6-7 in de middag tot ca 16u en daarna afnemend. Veel sluierbewolking aanwezig en er kan een enkele bui vallen tussen Limoges-Orleans, maar vooralsnog geen onweer verwacht en de kans is veel minder groot in vergelijk met gisteren. Richting België en Nederland worden de omstandigheden prima met enkel wat sluierwolken. 

Actueel weerbericht
Op de homepage van www.duivensportbond.nl vindt u wekelijks het meest actuele weerbericht. 

Bron: Vluchtbegeleidingduiven.nl

 

Ticketshop Olympiade is geopend  


De ticketshop voor de 38e Olympiade is geopend. Via de ticketshop kunt u eenvoudig de volgende zaken bestellen/reserveren:

  • toegangskaarten voor bezoek aan de beurs en tentoonstelling
    • jongeren tot 16 jaar gratis (hiervoor zijn speciale jeugdtickets beschikbaar)
    • Volwassenen (16+) toegangskaarten voor 1, 2 of 3 dagen
  • toegangskaarten voor de feestavond op zaterdag 27 januari 2024
    • een avond vol entertainment, heerlijk diner en drankjes
  • hotelaccommodatie in Maastricht en omgeving
    • keuze uit diverse prijscategorieën en locaties
  • treinarrangementen tegen gereduceerd tarief 
    • dagretour  
    • enkele reis (ook bij meerdaags bezoek aan Olympiade kunt u met de trein met korting reizen) 


Hotelaccommodaties en treintickets
Vanuit de ticketshop wordt u voor het reserveren van hotelaccommodatie en het aanschaffen van gereduceerde treintickets doorverwezen naar de websites van respectievelijk MECC Maastricht (hotelaccommodatie) en NS (treinkaarten met korting). U reserveert en betaalt uw aankopen rechtstreeks bij de accommodatie en NS. De website van MECC om hotelaccommodaties te reserveren is Engelstalig.

Toegangskaarten beurs/tentoonstelling en feestavond
De toegangskaarten voor de beurs/tentoonstelling en de feestavond koopt u via de ticketshop bij de NPO. Wanneer u aankopen/reserveringen wil combineren, zijn dat de losse bestellingen bij meerdere partijen die u apart van elkaar afrekent.

Klik hier om naar de Olympiade ticketshop te gaan
Klik hier voor Olympiade Nieuws #7 - juni 2023
Klik hier om naar de Olympiade Instagrampagina te gaan
Klik hier om naar de Olympiade Facebookpagina te gaan
 

Lees hier de digitale edities van Het Spoor


De nieuwe editie van Het Spoor is uit. Vanwege crisis bij de sorteercentra hebben veel liefhebbers Het Spoor niet ontvangen. Zolang deze crisis duurt wordt Het Spoor met Op (de) Hoogte meegestuurd. De nieuwe editie (editie 21) van Het Spoor vindt u hieronder. Ook editie 16 tot en met 20 zijn via een van de onderstaande buttons te raadplegen.
 
Nieuwe editie (editie 21) van Het Spoor
Editie 16 tot en met 20 van Het Spoor
Meer informatie over problemen bezorging Het Spoor
 
 
 

WEDSTRIJDEN

Informatie over Nationale Olympiadevlucht vanuit Helmstedt  
 

Op zaterdag 29 juli vindt de vlucht uit Helmstedt plaats. Deze vlucht staat als attractievlucht bij ons op het vliegprogramma en heeft een olympische status toegekend gekregen van de NPO. Vandaar dat we proberen om de vlucht een Nationaal karakter te geven. Uiteraard onder het motto “Meedoen is belangrijker dan winnen”, van oudsher het motto van de Olympische spelen.

In het verre verleden was Helmstedt een bekende landelijke wedvlucht vanuit het oosten. We zien nu als bestuur van afdeling 10 en de werkgroep Helmstedt de kans om deze, in vroeger tijden fameuze losplaats, in ere te herstellen. Vorig jaar is voor het eerst door ons een attractievlucht vanuit Helmstedt georganiseerd voor sector 4.

In het kader van de 38ste Olympiade in 2024 worden dit jaar drie zogenaamde Olympiadevluchten gehouden, te weten Helmstedt op zaterdag 29 juli en München en Argenton op zaterdag 05 augustus. De winnaars zullen worden gehuldigd op de Olympiade in Maastricht. De wedvlucht Helmstedt wordt georganiseerd door ons als afdeling 10, München door afdeling 9 en Argenton door afdeling 5. Op deze olympiadevluchten kunnen deelnemende duiven punten halen, die mee mogen tellen voor de nominatie voor de Olympiade.

Lees hier verder
Flyer Nationale Olympiade vlucht Helmstedt
 


WEDSTRIJDEN

ZLU Wedvlucht Pau   
 

De ZLU Wedvlucht Pau staat op het programma. Aanstaande maandag 19 juni worden de duiven ingemand en vrijdag 23 juni worden de duiven gelost. Wilt u graag meer weten over deze vlucht? Klik dan op onderstaande button.

Allen heel veel succes gewenst!
Lees hier verder
 

NPO BUREAU

Oproep voor opnemen korte video over duiven
 

Door Machiel Beijaert 


Ik zal me even voorstellen: Ik ben Machiel Beijaert, afgelopen jaar ben ik afgestudeerd als videokunstenaar van de Gerrit Rietveld academie. Voor een nieuw project wil ik een korte video opnemen met duiven. Het betreft een scène van een leeg stuk grasveld dat afgezet is met lint. Vervolgens komen er duiven aanvliegen die in het met-lint-afgezette grasveld landen en daar even rond blijven scharrelen.

Voor deze video ben ik dus op zoek naar een persoon die duiven houdt en een stuk grasveld naast zijn duivenverblijf heeft. Ik kan een kleine vergoeding betalen als dat gewenst is, maar ik verdien zelf niks aan dit project. Het zal de duivenhouder overigens ook mooie hoge kwaliteit videobeelden opleveren van zijn of haar duiven!

Wilt en kunt u Machiel helpen? Of wilt u graag meer informatie? Neem dan contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . 

 


WEDSTRIJDEN                                       

Nieuws van de Noordelijke Unie (afdelingen 7 tot en met 11)                                                                 

Dit vliegseizoen gaan we als NU een 2-tal attractievluchten organiseren. Het bijzondere aan deze attractievluchten is dat attractievluchten per zone worden vervlogen. Nieuw is dat de NU de prijzenpot aanvult per zone met 3x de inleg. De attractievluchten zijn op de dagfond vlucht E25 Chateauroux (7,8 en 9) en Salieu (10 en 11) en op de marathonvlucht A30 Bergerac.
Lees hier verder
 
 

AGENDA

Activiteiten in het land

Op de website en in Op (de) Hoogte publiceren we activiteiten en vergaderingen van verenigingen/afdelingen wanneer die worden aangeleverd via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Geplande activiteiten
 

20 oktober 2023 

Duivensportavond in Vogelwaarde Locatie: Cafe 't Karrewiel


28 oktober 2023 

Feestmiddag/kampioenenhuldiging Stg. Marathon Noord (SMN), aanvang 14.00 uur
Klik hier voor meer informatie.


5 november 2023 

Feestmiddagje bij P.V. BEP ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan 
Klik hier voor meer informatie. 

 

18 november 2023 

Zeeuwse Manifestatie - Prijsuitreiking over seizoen 2023. Locatie: Zandlooper te Lewedorp
 
Neerlands Postduiven Orgaan
 

Actueel overzicht Vogelgriepuitbraken en maatregelen


Om te weten wat de status is van het aantal vogelgriepuitbraken en waar maatregelen van kracht zijn, of weer zijn opgeheven, kunt u het overzicht op de NPO-website raadplegen.Klik op onderstaande button voor het meest actuele overzicht.
Actueel overzicht vogelgriep
 

NPO BUREAU

Aangevraagde duplicaten tot en met 14 juni 2023
 

Het kan gebeuren dat je een eigendomsbewijs kwijt bent. Of dat je een vreemde duif hebt die je wilt houden, maar het eigendomsbewijs niet van de vorige eigenaar hebt gekregen. In dat geval is het mogelijk om een kopie aan te vragen, ook wel duplicaat genoemd.

Ledenservice
Op de website publiceren we de aangevraagde duplicaten van de vier voorgaande weken, waarbij de meest recente aanvragen bovenaan vermeld worden. Ook vindt u op de website informatie over het aanvragen van duplicaten.
Overzicht aangevraagde duplicaten

Nieuwsbrief Peter Boskamp

klaus
04 mei 24
Er zijn bij duiven een aantal bacteriën die ziekten kunnen veroorzaken, maar dit niet onder alle omstandigheden doen. We noemen deze bacteriën: facultatief pathogene bacteriën. Ze kunnen in principe ziekte...

Columnist in Spotlight

30 april 24
Ik heb het knap lastig dezer dagen . Ik was het...
04 april 24
Ik heb met dit artikel allerminst commerciële...
08 februari 24
Dit wordt een beetje een eigenaardig artikel...
28 december 23
Een paar dagen geleden zag ik op PLATTELANDS TV een...
21 december 23
Na 60 jaar duivensport . Om te beginnen...
14 december 23
Ik schrijf 1930 . Het is crisis . De ergste ooit...
30 oktober 23
Ik ga nog eens iets schrijven .Tijdje geleden . ...
08 juli 23
Ik ga proberen om nog eens iets te schrijven....
03 juni 23
Ik moet mij in de eerste plaats verontschuldigen bij de groep van...

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

Promo185x75new Promo185x75new AddeJong185x75new Promo185x75new Promo185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new Promo185x75new Promo185x75new NPO185x75new Promo185x75new Promo185x75new MichelBeekman185x75new Promo185x75new AdSchaerlaeckens185x75new CombvanHeteren185x75new Embregtstheunis185x75new Promo185x75new Fondclubgrootrotterdam185x75new Promo185x75new Duivenmarktplaats185x75new Promo185x75new LeoLronk185x75new Hooymansduivensport185x75new Promo185x75new GerardDekker185x75 Promo185x75new Promo185x75new BannervanAdrichem185x75 Promo185x75new Promo185x75new ZLU185x75new Promo185x75new Ceeschroevers185x75new GJBeute185x75new FKramerCouwehand185x75new Promo185x75new

Meest gelezen berichten

Buienradar

Weer

meteobelgie1

 meteofrance1

vliegweer voor duiven1

Uitslagen

Compuclub250x80new

 

 

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40