Artikelen
- donderdag 28 maart 2024
We zijn klaar voor het nieuwe vliegseizoen 2024. De doffers en de duivinnen zitten gescheiden op hun eigen afdelingen. We hebben 32 bakken met vliegduiven dus we vliegen (als alles compleet blijft) met 64 vliegduiven.
Afgelopen vrijdag is Ad (uit Bergen op Zoom) samen met zijn vriend Ad (uit Halsteren) hier op bezoek geweest, om 32 jonge duiven op te halen. Deze 32 jonge duiven zaten nog gezellig in hun broedbak samen met hun vaders. Eén voor één pakte ik de piepers uit hun broedbak en zo konden we ze gedrieën door ons handen laten gaan voordat ze in de mand werden gezet.
De beiden vrienden waren zeer tevreden en ik zelf vond ze ook prachtig. Ben benieuwd hoe ze het in Bergen op Zoom gaan doen. Ik hoop dat Ad door mijn bijdrage een mooie start gaat krijgen op zijn eigen adres met de jonge duiven en weer snel op zijn oude niveau komt. Dat oude niveau is waar hij de laatste jaren op de dagfond stond (samen met zijn maat Sjaak). Sjaak Broos die helaas door gezondheidsproblemen afgelopen jaar heeft moeten afhaken.
In 2015 kregen Ad en Sjaak van mij twee eieren van de vliegduiven hier in Krimpen aan de Lek en de jonge duiven uit die eieren koppelden ze op duiven die ze hadden gekweekt uit eieren van mij gekregen uit Berkenwoude jaren eerder. De duiven uit deze koppeling deden het fantastisch op de dagfond. Als we dan weten dat ze met 12 weduwnaars vlogen dan maakt dit het verhaal nog mooier.
De 2 kweekdoffers uit de eieren van 2015 heb ik weer terug gekregen van Ad, samen met een zoon ( broer 1e NPO Argenton 2019 tegen 4239 duiven) en die drie doffers hebben wij nu weer gekoppeld tegen onze beste duivinnen. Dit zijn facetten die de duivensport voor mij ook zo mooi maken.
Onze vliegdoffers zijn in de twee dagen dat hun jongen weg zijn echt aan het veranderen. Ze liggen overdag nog heerlijk in hun broedschotel te dromen over betere tijden (toen ze nog hun jong en hun duivin nog bij zich hadden). Maar als we ze laten vliegen zien we al dat het weduwnaars gaan worden. We laten ze 2 x per dag vliegen en dat gaat al op trainen lijken. Tot nu toe gaan ze een klein uurtje vol gas. Als ik ze binnen roep en ze hun bakken weer in vliegen dan staat de boel al aardig op zijn kop en staan er al echte (toekomstige )weduwnaars.
De duivinnen gaan één keer per dag los en ook die vliegen al geweldig , ook een uurtje en al knap hard. Allemaal helemaal naar tevredenheid.
We zijn afgelopen week samen met Pascal naar onze dierenarts (Stephan Göbel ) geweest voor een gezondheidscheck.
We hadden drie doffers en drie duivinnen meegenomen. Alle zes waren ze in uitstekende conditie en geen spoortje geel of enige afwijking te bekennen. We hebben nergens preventief voor gekuurd en dat blijkt dus ook niet nodig met sterke gezonde duiven op een goed hok.
Deze week hopen we de doffers in het goede eetpatroon te krijgen en dan mogen ze hun kunsten gaan vertonen. Het spelletje gaat volgende week beginnen met een africhting. We gaan het dit jaar een beetje anders doen dan dat we de laatste jaren gedaan hebben.
We gaan met de doffers proberen op de vitesse/midfond te vlammen en met de duivinnen op de dagfond. De laatste jaren stond eigenlijk alles in het teken van de dagfond en werden er veel vitesse vluchten gewoon overgeslagen. We hebben er veel meer zin in dan de laatste jaren en/of ik het vak nog niet verleerd ben gaan we binnenkort ervaren. We gaan vanaf volgende week in ieder geval weer wekelijks mijn ervaringen op deze site delen.