Sinds jaar en dag wordt Allium sativum, ofwel knoflook, preventief ingezet als gezondheidsbevordering middel. Het is bekend dat het al meer dan 5000 jaar geleden werd gebruikt in onder andere Egypte, Griekenland, China en India. Het staat niet voor niks in grootmoeders lijst van middeltjes voor preventie en herstel. Naast de preventieve toepassingen kan knoflook ook therapeutisch worden ingezet, zo verlaagt het de bloeddruk [1] en is het in staat de bloedsuikerspiegel te verlagen [2]. Maar het eten van rauwe knoflook, de rijkste bron van gezondheidsbevorderende componenten, is niet voor iedereen weggelegd.
Unieke verbindingen
De belangrijkste component in knoflook is alliine (S-allyl-L-cysteïnesulfoxide), dit is een van de unieke zwavelhoudende verbindingen die knoflook rijk is. Tijdens de bereiding van knoflook wordt alliine omgezet in allicine (diallylthiosulfinaat). Door het snijden en kneuzen van de knoflookteentjes breken de celwanden waardoor het enzym alliinase in contact komt met alliine en de omzetting tot allicine mogelijk is [3, 4]. Vervolgens wordt allicine omgezet in meer dan honderd werkzame metabolieten. Door de instabiliteit en vluchtigheid van de bioactieve zwavelhoudende componenten kan verdere bereiding de compositie en werkzaamheid beïnvloeden, zo neemt de concentratie zwavelhoudende verbindingen af als knoflook wordt bewaard [4] of verhit [5].
De kracht van gefermenteerde knoflook
Door het fermenteren van knoflook kan de concentratie actieve zwavelhoudende bestanddelen worden verhoogd. Verse knoflook wordt bij hogere temperatuur en luchtvochtigheid tot wel 20 maanden lang gefermenteerd. Tijdens deze periode kleurt de knoflook donkerder. De donker gekleurde knoflook wordt ook wel zwarte knoflook genoemd. Zwarte gefermenteerde knoflook is rijk aan gunstige metabolieten, waaronder S-allylcysteïne, in stabiele vorm met een hoge biologische beschikbaarheid.
Tijdens de fermentatie verliest de knoflook haar sterke geur en smaak, wat voor veel mensen een voordeel is ten opzichte van verse knoflook. Bovendien kan verse knoflook soms gastro-intestinale bijwerkingen veroorzaken. Dit is niet tot nauwelijks aan de orde bij gefermenteerde knoflook. Tot op heden zijn er bovendien geen interacties waargenomen met andere medicatie en het is veilig voor gebruik bij hogere doseringen.
Natuurlijk afweersysteem
De aanmaak van de zwavelhoudende verbindingen is onderdeel van het natuurlijke afweersysteem van knoflook en beschermt de plant tegen pathogenen. Deze natuurlijke insecticiden beschermen niet alleen de plant maar kunnen ook worden ingezet om de afweer van ons lichaam te ondersteunen. De groei van zowel gram-positieve als gram-negatieve bacteriën wordt geremd doordat de zwavelverbindingen van knoflook reageren met bacteriële enzymen die essentieel zijn voor de groei van het micro-organisme. Hierdoor is het een effectief middel om de weerstand te ondersteunen [7, 8]. Bij schimmels en gisten veroorzaakt knoflook schade aan de celmembranen en organellen. Deze schade remt de groei en doodt de pathogeen [7, 8]. Knoflookextracten zijn bijvoorbeeld effectief bewezen tegen groei van candida schimmels [9].
Naast de directe antimicrobiële werking heeft knoflook ook een positieve invloed op het immuunsysteem door te functioneren als antioxidant. Bovendien beïnvloedt knoflook de activiteit van immuuncellen waaronder macrofagen [10], lymfocyten [11] en NK-cellen [12] en vermindert knoflook de aanmaak van ontstekingsbevorderende eicosanoïden door het remmen van het enzym cyclo-oxygenase [5].
https://www.naturafoundation.nl/kenniscentrum/artikelen/de-kracht-van-allium-sativum
Bony Knoflook Allicine
Aanvullend diervoeder voor duiven.
Bony Knoflook Allicine is 100% natuurlijke Europese knoflook en zorgt voor een goede vertering, stofwisseling en bloedcirculatie, alsook voor gezonde ademhalingswegen.
Bony Knoflook Allicin bevat Allicine dat van nature ondersteuning biedt aan de darmflora en verhoogt de weerstand tegen ongunstige bacteriën. Bony Knoflook Allicin zorgt voor een multifunctionele aanpak voor optimale gezondheidsbevordering, vitaliteit en conditie.
Samenstelling: knoflook.
Analytische bestanddelen en gehalten: Ruw vet 16,8%, Ruw eiwit 9,9%, Ruw as 3,3%, Ruwe celstof 0,4%, vocht 20,8%, lysine 0,2%, methionine 0,05%, natrium 0,1%
Gebruik / Dosering: 5 ml op 1 liter water per dag gedurende de eerste 7 dagen, daarna 2 x per week.
Verkrijgbaar in: 250 ml