ad2016

Voor de telefoon ben ik allergisch. Zo vaak gebeld worden, op alle mogelijke en onmogelijke tijdstippen werd op de duur te veel voor mijn vrouw en mij. Maar gelukkig is er nog zo iets als email.
Onze deelname aan de vlucht van gisteren heeft meerderen kennelijk verbaasd.
‘A S geeft toch geen duiven mee bij ZO wind en 30 C?’ Klopt.
Maar zo simpel was het niet. Er was meer.

WOENSDAG

Woensdag werd me gevraagd hoeveel duiven er mee zouden gaan naar Melun. ‘Met Roger over hebben, maar ik denk geen met die ZO wind’, zei ik dan.
Maar de wind zou zaterdag ZW zijn, werd me verzekerd.
De voorspellingen wezen daar inderdaad op. In Frankrijk was de wind al ZW en dat zou zaterdag ook hier het geval zijn. Dus alles mee, 14 oude en 12 jongen. .

ZATERDAG

Ze waren al om 6.30 u gelost met ZW wind. Prima dus met die hitte. Maar  ‘prima’ bleef het niet. Boven uiterst noord Frankrijk en ook in België was sprake van die zo verfoeide ZO wind. ‘Verfoeide’ omdat vluchten met die wind zo vaak floppen.

FLY LIKE AN EGYPTIAN      

Vanwege gelost met wind mee waren we op tijd paraat, je weet maar nooit en vooral die eerste duif wil je zien aankomen. Maar die kwam niet. Tot ‘letter’ Marcel Wouters op zijn telefoon zag dat er eindelijk een was gearriveerd bij Ekramy, de Egyptenaar.
Na te lang wachten meldde de 190 zich. Die was in 2022 1e Asduif oude en 18e Nationale Asduif en won de week voordien nog de 1e (476 d). De eerstgetekende voorop is altijd een goed teken. Zou het dan toch nog mee vallen? Nee dus.
Om 19.00 u kon je met de jongen, dus zo vroeg gelost, nog prijs winnen. Maar met die pseudo ramp alleen was ‘mijn lijden’ nog niet voorbij.

MEA CULPA, MIJN SCHULD

‘Zullen we de 21-318 wel mee geven?’ vroeg Roger. Die was als jaarling 2e kampioenduif na haar nestzus de 319. En ze was bij de Nationale Asduiven. Begon dit jaar als eerstgetekende met de 3e van Noyon tegen 1.522 duiven en bleef meestal eerst getekende.
Roger twijfelde omdat hij op het hok soms een soort ‘oe’ liet horen. Hij haalde de 318 van t kot maar behalve dat kechje w as de conditie adembenemend. ‘Traint ze even lang en spontaan als de rest rest?’ vroeg ik. Dat bleek zo. ‘Dan mee’, zei ik.
Uiteindelijk was de ramp niet zo groot als gevreesd en ging slechts een oude verloren. Juist ja, de 318. Een jong werd dood gevonden in waar anders dan Zeeland waar ook v B  2 jongen op kan gaan halen. Zondag was de wind wel Zuid West en dat dat zaterdag in Frankrijk was tonen de snelheden op de fond.

NOG IETS

In Sint Job wonnen onze jongen 1 en 3. In ZAV hadden we als eerste 2 duiven en ook als eerste 3 tegen 526 jongen met slechts 12 mee, (3e, 7e en 11e prijs) maar toen viel het stil. In Sint Job 1e en 3e.  Ik schreef destijds als je 2 supers hebt uit dezelfde nest kweek er maar uit. Het jong dat de 1e won kwam uit de 318 (maal 006).
Hieronder de pedigrees van enkele duiven die we eerder verloren.

DE 318: Jammer zulke te verliezen. ALS HET TEGEN ZIT !! Onderstaand rijtje met verloren echt bijzonder goede duiven is nog langer te maken.

 318

De 721 ging eerder verloren. Won een 1e tegen 841 duiven met 12 minuten voorsprong en een 1e in OK tegen meer dan 2.000 duiven met 8 minuten voorsprong. Jammer.

721rev     

De 732 was 3e Nationale Asduif KBDB yrl. Ook verloren.  

732 1

 De 976, nog zo'n super die eerder verloren ging.

a976

   Duiven als ondersaande zijn er ook niet veel. Of zeg maar geen.  Als jong een 1e in Overkoepeling en ook als jaarling.
 168