Artikelen

Adrie en Ineke van der Rhee, Alblasserdam


presteren weer top en pakken twee overwinningen in fondclub

Na twee afgelaste NPO dagfondvluchten, was het driemaal scheepsrecht. Vanuit Bourges kon de eerste echte dagfondvlucht plaatsvinden. En eerlijk is eerlijk: het werd een echte dagfondvlucht. Met een west-noordwesten wind, was het werken voor de duiven en dan komt de echte klasse naar voren. Drie duiven behaalden een snelheid van boven de 1200 meter per minuut. Bas van de Burg vind zich terug op plaats 3. De winst ging tussen twee duiven uit Alblasserdam. Uiteindelijk was het Adrie van der Rhee die Gero Dijk net te snel af was.

Het was een jaarling die de zege pakte in de fondclub tegen 1437 duiven. Het gaat om Mister Perfect met ringnummer NL 15-1721616. Hij doet zijn naam eer aan. Als jonge duif werd hij namelijk al 2e duifkampioen in Afdeling 5 Rayon Oost met 6 prijzen op 6 vluchten. Dit seizoen was hij goed voor 18 prijzen waaronder 3x bij de eerste 10 in groot verband. En als klap op de vuurpijl was deze overwinning op Bourges ook nog eens goed voor de scooter.

De moeder van de winnende duif is rechtstreeks afkomstig van Gebr. v/d Heuvel uit Gouderak. Naast een goede vlieger, is het ook nog eens een voortreffelijke kweker. De vader is afkomstig van 2010 en is een eigen kweek. Overigens zit hier ook nog bloed in van Gebr. v/d Heuvel. En dus kunnen we gerust stellen dat de inbreng van hun duiven van toegevoegde waarde is bij Adrie en Ineke.

Het verhaal is inmiddels wel bekend. Adrie en Ineke behoren al decennia lang tot de top in Nederland en hun methode is meermaals beschreven.  De programmaduiven worden nog steeds op dubbel weduwschap gespeeld. Het seizoen is begonnen met 36 duiven en die ploeg bestond hoofdzakelijk uit jaarlingen. De doffers zitten de hele dag opgesloten. Dit om de rust in het hok te bewaren en de doffer echt hun broedbak als leefgebied te beschouwen. De duivinnen daarentegen zitten los in het hok. De training is in het begin van het seizoen 1x per dag. Als de dagen lengen en de temperaturen oplopen, mogen de duiven ook 's ochtends naar buiten voor hun training.

Het voeren gebeurd echt op gevoel. Het gaat erom dat je de duiven aan het eten houdt. Duiven mogen niks tekort komen. Zeker niet omdat ze elke week in de mand moeten. Maar duiven moet je wel aan het eten houden. Als ze halverwege de week al aan eetlust minder, moet je oppassen. Want als duiven overvoert zijn, vallen de prestaties vaak tegen. Zoiets zit in je vingers en Adrie beheerst het voeren als geen ander.

Op medisch gebied is er enkel de Belgamagic van De Weerd. Deze wordt voor het seizoen gegeven en daarna om de 5 weken herhaald. Verder is het standpunt simpel: je moet niet teveel rommelen. Tegen ornithose wordt nagenoeg nooit behandeld. Dit omdat de ervaring leert dat het soms goed uitpakt, maar vele malen vaker valt het resultaat tegen. Vandaar ook dat er liever geen medicijnen gegeven wordt. De duiven moeten het zelf doen.

Hetzelfde geldt voor de fondduiven die op naam staan van Ineke. Alleen de spelmethode is anders. Ineke heeft maar een klein hokje duiven en die worden op nest gespeeld. En dat met succes want in 2014 werd er de 1e nationaal Pau gevlogen. In 2015 was het opnieuw raak op Pau. Deze keer met de 10e nationaal. Dit jaar ging het op Pau even wat minder, maar kwam het succes op Marseille.
Het werd een pittige editie. Op de eerste dag hadden de duiven kopwind en kwamen er geen duiven door. Na een lossing van 06:45 had de NL 14-1089115 net iets meer dan 26 uur nodig om het hok in Alblasserdam te vinden. Daarmee was de winst in de fondclub veilig gesteld. Al was het verschil met P. Kootkar & Zn op zo'n concoursduur bijzonder klein  met 0.371 meter per minuut.

De zwaarte van de vlucht werd nog eens benadrukt doordat slechts 3 duiven boven de grens van 800 meter per minuut wisten te blijven. Dat in tegenstelling tot Agen ZLU waarop de 115 ook al gespeeld werd. Toen behaalde de duif een prijs halverwege de uitslag. De Bonte Peter is afkomstig van Peter van Sintmaartensdijk. Die heeft op zijn buurt veel duiven uit tophokken van Nederland. En die voeren ook de boventoon in de stamboom van de Bonte Peter.

De fondduiven zijn over het algemeen late jongen. Deze krijgen in het geboortejaar zoveel vluchten als mogelijk. Als jaarling gaan ze dan mee met het programma en krijgen ze 1 NPO vlucht op het menu. Daarna zijn ze klaar voor het grote werk. Ook dit jaar werden de jaarlingen al flink aan de tand gevoeld. Op Narbonne werd ook al een vroege jaarling geklokt. Dat beloofd dus wat.

De fondkolonie is veelal opgebouwd uit duiven van Tiny van Rosmalen. Ook zijn hier enkele duiven van Paul van den Boogaard aan toegevoegd. Dit alles om het niveau toch omhoog te halen. Voor komend jaar is er het plan om  de fondduiven ook al weduwschap te spelen. Waarschijnlijk gaat ook hen dat prima af. Alles ademt duivensport bij Adrie en Ineke en dus zal deze verandering ook weer tot succes leiden.

Peter Sebel