De term "nestpen" verwijst naar een situatie waarbij een veer bij duiven, meestal in de achtervleugel, niet wordt vervangen zoals normaal gesproken het geval is. Dit is een interessant fenomeen dat vooral voorkomt bij postduiven en andere duif rassen, en het kan meerdere oorzaken hebben:

1. Foutieve groei: Bij sommige duiven kan er een fout optreden tijdens de groei van de veer. Dit kan leiden tot een abnormale structuur van de veer, waardoor deze niet correct wordt vervangen. Dit is in principe niet echt een nestpen maar wordt vaker een werkpen, kwade pen of scheve pen genoemd (bijna altijd voorkomend in de achter vleugel bij beter presterende duiven)

2. Trauma of beschadiging: Soms kan een veer beschadigd raken door letsel of trauma. In dergelijke gevallen kan de veer mogelijk niet correct uitvallen en vervangen worden. Ook deze vorm is niet wat we een nestpen noemen, onder andere een bloed pen of afgebroken pen valt hier onder.

3. Genetica: Er wordt aangenomen dat genetische factoren ook een rol spelen bij het fenomeen van nestpennen. Sommige stammen of bloedlijnen lijken vatbaarder te zijn voor dit verschijnsel dan andere. Het kan vererven.

4. Onvolgroeide veerfollikel: Een andere mogelijkheid is dat de follikel waaruit de veer groeit, niet correct functioneert. Hierdoor kan de veer niet goed groeien en wordt deze niet vervangen.

Het is belangrijk op te merken dat nestpennen meestal geen ernstig gezondheidsprobleem zijn voor de duif. De meeste duiven kunnen normaal blijven vliegen en functioneren, zelfs met een nestpen. Het kan echter van invloed zijn op hun prestaties in de duivensport omdat na enkele jaren de nestpen slijtage laat zien wat de draagkracht cq aĆ«rodynamica iets zou kunnen verminderen  

Wij als duivenliefhebbers moeten aandacht besteden aan de gezondheid van onze duiven en regelmatig de veren cq pluim en andere aspecten van hun uiterlijk controleren. Wees niet bezorgd over nestpennen  ze komen ten eerste weinig voor en een duif heeft er niet echt last van ( het is gelijk als een tand of kies in ons melkgebit wat niet vervangen wordt).
Bloed pennen zijn wel ernstig, het kan duiden op een ziekte maar meer nog op te matige verzorging en voeding.
Scheve (meest broek  of achtervleugel pennen) kunnen geen kwaad en zien we juist vaker bij goede duiven. Trekken heeft geen zin aangezien hij gewoon scheef terug komt.
De eerst beschreven NEST pennen moet u nooit trekken, er zit geen nieuwe veer onder en het blijft dus een gat (ruimte) in de vleugel of achtervleugel

pen 1

Pen 2

Pen 3